News
OCN – substituent sau supliment în sectorul de creditare?
Organizațiile de creditare nebancară (OCN) asigură circa 20% din totalul creditelor acordate consumatorilor, la momentul actual fiind înregistrate circa 600 mii de contracte de creditare nebancară valabile. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței Finanțarea responsabilă – perspectiva sectorului de creditare nebancară, organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova, Comisia Națională a Pieței Financiare din Moldova și Fondul European pentru Europa de Sud-Est. La eveniment au participat reprezentanți ai pieței financiare nebancare, autorităților publice, organizațiilor de dezvoltare și fondurilor de investiții, precum și experți internaționali.
Vicepreședintele Consiliului de Administrație al CNPF, Iurie Filip, a menționat că portofoliul de creditare nebancară constituie circa 10 mld. lei. OCN asigură peste 20% din necesitățile economii naționale, acest lucru deja presupune că statul este obligat să fie cât se poate de atent la evoluțiile sectorului, pentru că orice perturbare în acest sector ar putea afecta inclusiv economia, a menționat vicepreședintele Consiliului de Administrație al CNPF. În cadrul sondajului efectuat în timpul conferinței prin intermediul unei platforme online, cea mai mare problemă cu care se confruntă ONC ține de cadrul de reglementare. În acest context, șefa Departamentului creditare nebancară CNPF, Alina Cebotariov, s-a referit la principalele prevederi ale proiectului de modificare a legislației aferente, care conține o serie de măsuri necesare pentru activitatea de creditare mai responsabilă.
Astfel, una din cele mai semnificative modificări ține de obligația organizațiilor de a raporta cel puțin unuia din cele trei birouri ale istoriilor de credit. Această prevedere va intra în vigoare la 12 luni după publicare, pentru a permite tuturor organizațiilor de a-și adapta soft-urile pentru procesul de raportare. Potrivit Alinei Cebotariov, această prevedere are ca scop asigurarea stabilității pe piața nebancară. În același timp, pentru oferirea informației complete aferente istoriei de credit, birourile vor fi obligate să efectueze schimb de informații.
De asemenea, proiectul conține modificări la Codul contravențional în partea ce ține de încălcarea legislației privind activitatea organizațiilor de creditare nebancară și prevede sancțiuni între 100-300 unități convenționale. După cum a menționat speaker-ul, până în anul 2018, când a intrat în vigoare Legea cu privire la organizațiile de creditare nebancare, numărul real de OCN înregistrate în Republica Moldova nu era cunoscut. Din anul 2018, entitățile sunt înregistrate în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate, disponibil și pe pagina web a CNPF, la care au acces toate părțile interesante, inclusiv consumatorii.
Astfel, în prezent, în țara noastră sunt înregistrate 166 de ONC. Potrivit datelor oferite, circa 32% din sursele de finanțare ale OCN reprezintă capital propriu, iar 65% sunt surse atrase. Aproape 80% din împrumuturile acordate de OCN aparțin persoanelor fizice, respectiv, 20% – persoanelor juridice. În același timp, 66% din credite sunt acordate în valută națională, altele 34% – în valută străină. Cel mai frecvent populația intenționează să obțină un credit pentru consum, precum și pentru achiziționarea imobilelor sau pentru activități de comerț. În ultimii cinci ani piața creditelor nebancare a crescut de la 3,3 mld. lei la finele anului 2014 până la 10,3 mld. lei în trimestrul III al anului 2019.
Totodată, în instanțele de judecată se află circa 20 mii de litigii legate de acordarea creditelor nebancare sau circa 5,5% din întregul portofoliu al OCN. Ca valoare, împrumuturile cu caracter expirat aflate în instanțele de judecată constituie circa 450 mil. lei. Îndemnăm toți participanții la creditare nebancară să facă o finanțare cât mai responsabilă și onestă față de consumatori, pentru că supraîndatorarea populației poate discredita imaginea sectorului. Media dobânzii anuale efective (DAE) la împrumuturi constituie 340% pentru creditele nebancare. Totodată, una din cele mai mari DAE raportată de o organizație nebancară este de 2577%, a menționat speaker-ul. Sectorul nebancar și-a demonstrat utilitatea publică în calitate de catalizator economic, a menționat directorul executiv al AmCham Moldova, Mila Malairău, care a anunțat că 16 companii din domeniul de creditare nebancară sunt membre ale AmCham, ceea ce reprezintă circa 80% din piața creditării nebancare din Moldova. În cadrul conferinței participanții au mai avut ocazia să discute aspecte ce țin de protecția consumatorului și cerințele față de contractele de credit, experiența internațională în domeniul creditării nebancare, despre evaluarea bonității clientului, crowdfunding-ul ca model de finanțare alternativă etc.
1.Alina Cebotariov, CNPF - Organizațiile de Creditare Nebancară
2.Nicolai Olarasu, APCSP - Asigurarea protecţiei intereselor economice ale consumatorilor în cadrul creditelor nebancare.pptx
3. Angela Dimonu, BNR - Reglementarea creditării responsabile.ppt 4. Adrian Gheorghita, AmCham - Prioritățile regulatorii.pdf
4.Cristian Nacu, IFC - Finance for Development.pptx
5. Nejira Nalic McCarrick - Microfinance-Responsible Finance.pptx
6. Dumitru Vicol - Crowdfunding între experiența internațională și oportunități pentru Moldova.pptx
7. Tudor Darie, Fagura, Finanțarea responsabilă - perspectiva finanțării participative.pdf
8. Alexandr Eremin, Mikrokapital - Microfinance Overview 2020.pdf
9. Nejira Nalic McCarrick - Microfinance-Responsible Finance ii.pptx 10. Veaceslav Mîrza, Infodebit - Scoring de Credit.pptx
1402 views
The date of publishing:
12 February /2020 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
creditare nebancară | Credite | persoane fizice | persoana juridica | Conferinţă | Proiect
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.