News

Octavian Armașu: regândim experiența anterioară și venim cu viziuni noi

În această perioadă dificilă de pandemie, este foarte importantă exercitarea atribuțiilor băncilor centrale pentru menținerea stabilității prețurilor și a stabilității financiare. Nicio criză nu va anula aceste atribuții temeinice, dar ne determină să regândim experiența anterioară și să venim cu viziuni noi. Această afirmație a fost enunțată de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul conferinței organizate în contextul marcării a 30 de ani de la fondarea Băncii Naționale a Moldovei.
 
Conferința cu genericul Recuperarea economiei în post-pandemie: realități și perspective” a reunit oficiali ai Republicii Moldova și ai organizațiilor internaționale, guvernatori ai băncilor centrale de peste hotare, reprezentanți ai băncilor comerciale locale, ai mediului de afaceri, precum și experți în politici economice.

 

Evenimentul a oferit posibilitatea unui schimb de opinii, în special referitor la rolul băncilor centrale în înfruntarea provocărilor și identificarea oportunităților în perioada de după pandemie.

 

După cum a menționat Octavian Armașu, de la începutul pandemiei, similar altor bănci centrale, BNM a adoptat măsuri axate pe suportul debitorilor, consumatorilor, dar și a menținerii calității portofoliilor băncilor. Astfel, băncile au avut posibilitatea să restructureze pentru clienții lor plățile care au devenit scadente în perioada stării de urgență. De asemenea, în calitate de măsură prudențială, băncile au obținut posibilitatea să utilizeze temporar amortizorul de conservare a capitalului constituit anterior. Totodată, pe perioada pandemiei, BNM a continuat să diminueze volumul rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale, asigurând un nivel înalt de lichiditate pentru finanțarea agenților economici, dar și a necesităților statului de creditare internă.

 

În același timp, băncile au continuat procesul de creditare, volumul total al creditelor noi acordate majorându-se în comparație cu perioada anterioară pandemiei, iar datorită guvernanței îmbunătățite din bănci, criza pandemică nu a generat creșterea ponderii creditelor neperformante.

 

La fel ca alte bănci centrale, am reacționat prompt la efectele crizei prin acțiunile întreprinse, am reușit să menținem un sector bancar rezilient, dar și să sprijinim mediul de afaceri și populația, iar aceasta s-a datorat faptului că Republica Moldova a intrat în pandemie după un lung proces de reforme ale sectorului bancar, a mai adăugat guvernatorul BNM.

 

Tot astăzi, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea BNM, regulatorul a pus în circulație pe teritoriul Republicii Moldova, ca mijloc de plată și în scop numismatic, o monedă metalică de circulație cu caracter comemorativ cu valoarea nominală de 10 lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

970 views

The date of publishing:

04 June /2021 12:21

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Octavian Armasu | BNM | 30 ani | Conferinţă

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon