News
Ocuparea forței de muncă: procedura de instruire a șomerilor la angajator
Astfel, instruirea la locul de muncă în cadrul unității este o măsură activă de ocupare a forței de muncă, ce are ca scop sporirea șanselor de ocupare a șomerilor care nu au o profesie sau aceasta nu este solicitată pe piața muncii locală și va fi realizată conform programului anual al măsurilor aprobate.
Programele de formare profesională pentru instruire la locul de muncă se elaborează de către furnizorul de servicii în comun cu angajatorul și se aprobă în conformitate cu actele normative în domeniul educației. Pregătirea teoretică a șomerului-cursant include cel mult 20% din volumul total de ore destinate programului de formare profesională, iar cea practică se realizează de către angajator și include minimum 80% din volumul total de ore.
Pe perioada instruirii la locul de muncă șomerii-cursanți, după caz, beneficiază din partea angajatorului de o alocație (recompensă sau câștig) evaluată în bani. Totodată, angajatorul beneficiază de subvenție lunară egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe toată durata instruirii practice, pentru fiecare șomer-cursant.
Pentru a beneficia de subvenție, angajatorul depune la subdiviziunea teritorială la care este înregistrat șomerul-cursant o cerere, la care anexează copia certificatului de înregistrare/extrasul de pe acesta și declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor pentru desfășurarea instruirii la locul de muncă.
ANOFM achită șomerilor-cursanți cheltuielile de cazare (20% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent) pentru fiecare lună de închiriere, în baza declarației personale a șomerului-cursant privind închirierea unui spațiu de locuit, iar furnizorilor de formare profesională – cheltuielile aferente instruirii teoretice.
Pentru șomerii-cursanți antrenați în instruire la locul de muncă care absentează mai mult de 15% din numărul total de ore prevăzute în programul de formare profesională în baza certificatului medical, inclusiv pe perioada tratamentului medical peste hotare, se suspendă toate cheltuielile aferente instruirii cu informarea instituțiilor implicate.
Șomerii antrenați în instruire la locul de muncă au statut de șomer-cursant și rămân în evidență la subdiviziunea teritorială până la finalizarea programului de formare profesională.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova | Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1848 views
The date of publishing:
21 June /2021 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
forţa de muncă | somer | angajator | instruire | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.