News

Operatorii din sectorul alimentar vor întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare

Pe agenda ședinței secretarilor generali din 20 august este inclus proiectul hotărârii cu privire la aprobarea proiectului de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare.

 

 
În anul 2015, Republica Moldova, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, s-a angajat să pună în aplicare Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030. Reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare reprezintă o țintă importantă a Obiectivului 12.3. de Dezvoltare Durabilă. Obiectivul dat prevede reducerea cu 50% a deșeurilor alimentare pe cap de locuitor pe plan mondial la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorului până în 2030, precum și reducerea pierderilor alimentare la nivelul lanțurilor de producție.

 

În acest context, Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu suportul Corporației Financiare Internaționale, Grupul Băncii Mondiale a elaborat proiectul de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare.

 

Potrivit documentului, operatorii din sectorul alimentar vor fi obligați să întreprindă măsuri de prevenire a pierderii și risipei alimentare și să suporte cheltuielile aferente, conform următoarei ordini de prioritate:

 

  • măsuri de responsabilizare pentru prevenirea pierderii și risipei alimentare pe tot lanțul alimentar, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi a serviciilor alimentare;
  • măsuri privind vânzarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale,
  • măsuri privind transferul alimentelor prin donație către organizațiile beneficiare, pentru consumul uman sau direct consumatorilor finali;
  • măsuri pentru eliminarea şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate,
  • măsuri pentru transferul produselor alimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea în compost
  • măsuri pentru transferul produselor alimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz,
  • măsuri privind transferul către o unitate autorizată de neutralizare a produselor rămase
  • măsuri de incinerare a produselor alimentare devenite improprii consumului uman sau animal,

 

După cum prevede proiectul, alimentele pot face obiectul transferului prin donație de către operatorii din sectorul alimentar în următoarele cazuri :
  • oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la scadența datei durabilității minimale;
  • oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la expirarea datei-limită de consum;
  • cât de curând posibil, dar nu mai mult de 30 de zile după scadența datei durabilității minimale, dacă aceste alimente sunt sigure pentru consum.

 

 Lista produselor ce sunt sigure de a fi consumate după scadența datei durabilității minimale, precum și perioada în care aceste pot fi donate fără oricare impact negativ asupra sănătății oamenilor va fi stabilită de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

 

Proiectul mai prevede că operatorii din sectorul alimentar vor prezenta, până la data de 1 martie a fiecărui an, Agenției de Mediu rapoarte anuale prin care să prezinte măsurile întreprinse şi rezultatele obținute pentru anul calendaristic precedent.
 
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

1302 views

The date of publishing:

19 August /2020 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

alimente | Proiect | consum

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon