News

Parlamentul a aprobat modificările în legile bugetare anuale

Veniturile bugetului de stat pentru anul curent se vor majora cu 2634,9 mil. lei (cu 5,3% față de indicatorul aprobat inițial) și vor constitui 52701,5 mil.lei, în timp ce cheltuielile vor spori cu 6884,9 mil.lei (cu 10,6%) și vor constitui 72 087,5 mil.lei. La rândul său, deficitul bugetar va fi majorat cu 4250,0 mil. lei, până la 19386,0 mil. lei.
 
Parlamentul a aprobat în lectură finală în ședința de astăzi, 5 mai, cu 59 de voturi,  proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2022, acestea fiind determinate atât de criza din sectorul energetic și creștere prețurilor la produsele de bază, cât și de impactul crizei din regiune, precum și ca urmare a indexării prestațiilor de asigurări sociale cu ritmuri mai mari decât cele preconizate.

 

Astfel, veniturile provenite din impozite și taxe vor spori cu 2,7%, la baza reestimării acestora fiind prognoza revizuită a indicatorilor macroeconomici, dar și evoluția executării veniturilor în primele 3 luni ale anului curent. Principalele majorări de venituri țin de impozitul pe venitul persoanelor fizice (cu 102,6 mil. lei) și a persoanelor juridice (cu 190 mil. lei), precum și la TVA (cu 790,8 mil. lei) și accize (cu 182,7 mil. lei).

 

În același timp, majorarea cheltuielilor este necesară pentru acoperirea indexării prestațiilor  sociale (2451,3 mil. lei), precum și cele pentru gestionarea crizei energetice și crizei refugiaților (servicii de stat cu destinație generală, 2007,8 mil. lei). Totodată, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, Fondul pentru eficiență energetică, dar și Programul de retehnologizare a IMM-urilor vor necesita mijloace suplimentare în sumă de 1185,3 mil. lei. De asemenea, vor fi alocate resurse suplimentare de peste 738 mil. lei în învățământ, fiind majorate normele financiare pentru alimentația elevilor.

 

Tot în ședința de astăzi au fost aprobate în lectură finală și proiectele de legi pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și a Legii fondurilor obligatorii de asistență medicală.

 

Veniturile FAOAM se propun a fi majorate cu 86,09 mil. lei sau cu 0,7% față de planul aprobat, cheltuielile FAOAM ar putea fi majorate cu 331,09 mil. lei sau cu 2,7% față de suma aprobată, fiind determinate de creșterea cheltuielilor aferente fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice, dar și de creșterea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru procurarea medicamentelor, alimentație și achitarea resurselor energetice cu circa 231,09 mil. lei.

 

Veniturile și cheltuielile BASS se vor majora cu 1,82 mld. lei, fiind majorate cheltuielile de personal, cheltuielile pentru bunuri și servicii, dar și cheltuielile pentru prestațiile sociale, inclusiv oferirea unei indemnizații unice în sumă de 10 mii lei pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, amendament propus în cadrul ședinței din 21 aprilie, când proiectul a fost aprobat în prima lectură.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1729 views

The date of publishing:

05 May /2022 11:32

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

bass | FAOAM | bugetul de stat | modificări și completari | anul 2022

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon