News

Perspectivele sectorului real pentru anul 2021

După o diminuare de 5,5% înregistrată în anul 2020, sectorul industrial va reveni pe un trend crescător cu circa 2,4% în anul 2021 datorită îmbunătățirii cererii externe așteptate din regiune ca urmare a vaccinurilor aplicate împotriva virusului COVID-19, se pune în Nota Ministerului Economiei și Infrastructurii cu privire la prognoza preliminară a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2022-2024. Conform documentului, se va îmbunătăți situația în ramurile exportatoare, inclusiv în cadrul Zonelor Economice Libere, în care în anul curent se anticipează o creștere a activității industriale cu circa 10%.
 
De asemenea, sunt prognozate evoluții pozitive și în celelalte ramuri industriale. Astfel, în anii 2022-2024 se așteaptă evoluția stabil-pozitivă a sectorului industrial, încadrată între 3-4%. Totodată, dezvoltarea ZEL-urilor, a platformelor industriale, valorificarea oportunităților Acordului de Asociere vor constitui factorii de bază care vor asigura creșterile sectorului industrial în următorii ani.
 
În opinia experților, un factor stimulativ în perioada de referință va fi creșterea investițiilor în mașini și utilaje realizate în anii de până la criză, care anterior, 3 ani consecutiv, au sporit cu un ritm de 5-10%, anticipându-se astfel o creștere a productivității în sector.
 
După un an de secetă profundă, în 2021 este prognozată creșterea producției agricole cu circa 29%. Conform estimărilor, producția vegetală va crește cu circa 45%, iar producția animalieră va avansa cu mai puțin de 1%. Totuși, din cauza constrângerilor financiare a producătorilor mici și mijlocii ca urmare a efectelor secetei anului 2020 și a pandemiei Covid-19, volumul producției agricole nu va reveni la nivelul de până la secetă.
 
În anii următori, în cazul unor condiții meteo relativ favorabile, se așteaptă o creștere a sectorului agricol de 3-5%. În general, incertitudinea condițiilor climaterice rămâne a fi un factor de risc pentru toată perioada de prognoză. Totuși, acest risc va fi diminuat de implementarea tehnologiilor performante și creșterea investițiilor în sector, tendințe înregistrate în ultima perioadă (prognoza respectivă a fost elaborată în baza datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului).

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

1102 views

The date of publishing:

14 April /2021 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

mei | prognoza economică pentru Moldova | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon