News
Producerea laptelui: Program național de dezvoltare a sectorului
Se așteaptă că majorarea efectivelor de animale prin aplicarea celor mai noi metode de selecție și reproducție, precum și achiziționarea de animale din rase perfecționate și adaptabile condițiilor climatice din țara noastră vor asigura creșterea calității producției de origine animală.
Conform experților MADRM, realizarea acțiunilor planificate urmează să contribuie la atingerea obiectivului general al Programului de sector, cu un șir de rezultate concrete către anul 2026. Unul din ele ține de redirecționarea efectivelor de bovine din gospodăriile casnice în fermele amplasate în extravilan și majorarea efectivului de vaci în fermele de producere a laptelui de la 5,1 mii de capete în anul 2020 până la circa 29 mii capete către anul 2026. Se mai așteaptă sporirea producției de carne de bovină ca produs secundar obținut de la sectorul lapte, până la 40%.
Programul mai prevede construcția fermelor noi de lapte de diverse capacități, inclusiv de familie, și modernizarea celor existente, completarea lor cu animale cu un potențial înalt de productivitate (către anul 2026, nu mai puțin de 150 de ferme), modernizarea întreprinderilor de procesare a laptelui cu utilizarea tehnologiilor cu consum redus de energie și lărgirea sortimentului de produse lactate.
Activitățile planificate se preconizează a fi realizate în limitele resurselor financiare alocate în bugetele anuale ale instituțiilor implicate în realizarea Programului. Totuși, pentru unele activități majore care implică crearea infrastructurii, forța de muncă suplimentară, achiziții de echipament sau crearea sistemelor informaționale vor fi necesare costuri suplimentare care vor fi acoperite prin atragerea investițiilor partenerilor externi.
Potrivit calculelor efectuate, costul total pentru implementarea obiectivelor specifice se estimează la 349,16 mil. lei pentru o perioadă de trei ani (2020-2022), dintre care 236,05 mil. lei din bugetul de stat și peste 113 mil. lei din alte surse.
____________________________________
La capitolul identificarea problemei autorii menționează că creșterea taurinelor în Republica Moldova a avut cel mai înalt grad de dezvoltare în perioada anilor 1989-1990. În acești ani efectivul de taurine a atins nivelul de 1112 mii capete, inclusiv vaci – 402 mii capete. Comparativ, în anul 2019 efectivul total de bovine a constituit 124 mii capete din care 81 mii vaci. Astfel doar în ultimii zece ani șeptelul de bovine s-a redus cu circa 33 la sută, inclusiv șeptelul de vaci mulgătoare cu circa 43 la sută.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1392 views
The date of publishing:
27 July /2020 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
program | lapte | producator agricol | bovine | guvern Moldova | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.