
News
Produsele alimentare autohtone pe raft: necesitățile pieței vs capacitatea producătorilor
Capacitatea de producere a întreprinderilor agricole de procesare din Republica Moldova este utilizată la circa 50% din capacitatea totală, ceea ce majorează costurile în detrimentul competitivității produselor locale și consumului produselor locale pe piața internă, se menționează în analiza impactului de reglementare a proiectului de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea Listei produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, inclusă pe ordinea de zi a ședinței Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător din 15 iunie curent.
Astfel, în listă sunt incluse 151 produse alimentare, acestea fiind divizate după categorie (legume și fructe în stare proaspătă, legume/fructe conservate, băcănie, paste, produse de brutărie, patiserie, băuturi nealcoolice, lapte și produse lactate, semifabricate congelate, carne, produse din carne și mezeluri, miere naturală și produse derivate și produse alcoolice). Amintim că inițial pentru includerea în listă au fost propuse 338 de produse. Reprezentanții rețelelor de comerț au solicitat reducerea acesteia, motivând că în țară sunt puține companii care ar produce respectivele produse.
Lista a fost elaborată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în comun cu reprezentanții asociațiilor de profil, iar pentru coordonarea acesteia cu reprezentanții rețelelor de comercializare a fost solicitat suportul Consiliului economic pe lângă Prim-ministru.
Lista prevede și o perioadă recomandată ce se referă la fructele si legumele de sezon și care are doar caracter de recomandare/orientare. În dependență de soi, producătorul agricol va indica, în contractul cu comerciantul, perioada concretă, periodicitatea, cantitatea pentru livrarea produsului, precum și alte aspecte ce țin de relațiile comerciale bilaterale. Pentru produsele la care nu este indicată o perioadă de referință, acestea se recomandă a fi comercializate pe tot parcursul anului.
Potrivit proiectului, furnizorul va fi obligat sa asigure livrarea produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în cantitate deplină, conform contractului încheiat.
Autorii consideră că, prin implementarea proiectului, va fi soluționată parțial problema pieței de desfacere pentru producătorii autohtoni, precum și cea a concurenței neloiale în rândul comercianților, care vor fi obligați să ofere cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, dar și realizarea unui echilibru între cererea și oferta de produse agroalimentare. De asemenea, vor fi create premise și pentru efectuarea investițiilor în regiuni, precum și pentru crearea noilor locuri de muncă în mediul rural, dat fiind faptul că produsele agricole se produc practic în aceste regiuni.
Potrivit analizelor prezentate, producătorii autohtoni de sucuri, precum și cei de fructe și legume conservate, sunt capabili pe deplin să satisfacă cerințele pieței locale. Situația ar fi mai diferită în sectorul fructelor/legumelor proaspete, deoarece acestea sunt produse de sezon, dar depind și de condițiile meteo, însă statul vine cu suport pentru instalarea echipamentelor anti-grindină, anti-îngheț, de irigare, stimularea constituirii Grupurilor de producători agricoli etc.
În același timp, industria autohtonă este capabilă să aprovizioneze necesitatea personală de struguri per cap de locuitor (36 kg/an) și de vin per cap de locuitor (36 litri/an). Comercializarea produselor alcoolice în cea mai mare parte este orientată spre piața externă, cea internă pentru unele produse constituind anual puțin peste 10% din totalul de produse fabricate.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1233 views
The date of publishing:
14 June /2021 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
produse alimentare | carne | vin | concurența | Proiect
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.