News
Promovarea plăților electronice, în atenția autorităților
Autoritățile își doresc să dezvolte metode inovative de plăți electronice și să reducă plățile în numerar. Promovarea acestora și reducerea numerarului în economie a fost discutată în cadrul ședinței
Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, unde au fost prezentate și rezultatele unui sondaj în acest domeniu realizat pe platforma Consiliului în luna mai 2019.
Potrivit sondajului, printre cele mai frecvente
impedimente în utilizarea plăților electronice se enumeră constrângerile legislative, neacceptarea cardului pentru achitări la comercianții mici în cazul procurărilor de valoare mică, neîncrederea în sectorul bancar, teama populației de a achita procurările cu cardul, obișnuința de a achita procurările în numerar, precum și valoarea mare a comisionului aplicat comercianților de bănci la plățile cu cardul bancar.
În același timp, participanții la sondaj sunt de părerea că cele mai eficiente măsuri pentru promovarea plăților electronice ar fi dezvoltarea capacităților de depunere a numerarului pe card la POS terminale, stabilirea unui plafon pentru plățile care pot fi efectuate în numerar, stimularea dezvoltării metodelor inovative de plăți electronice (precum cele oferite de operatorii de telefonie mobilă), instituirea unor proceduri simplificate de returnare a banilor pe cardul bancar de către comercianți etc.
Serviciul Fiscal de Stat susține toate acțiunile care vor fi propuse pentru minimizarea numerarului în activitatea economică, a informat șeful Direcției proceduri control SFS, Victor Sîrbu.
Potrivit art.7 din Legea nr. 845 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, agenții economici urmează să efectueze toate obligațiile de plată prin sistemul financiar-bancar în modul prevăzut de BNM. Totodată, art.71 stabilește din 1 iulie 2012 obligația agenţilor economici, al căror volum de vânzări din comerţ a depăşit 2 mil. lei pe parcursul anului precedent, în termen de până la 1 iulie al anului imediat următor să instaleze terminale POS şi să asigure posibilitatea de achitare a plăţilor prin intermediul acestora în subdiviziunile în care, în aceeaşi perioadă, volumul de vânzări a depăşit suma de 500 mii lei.
Reprezentantul SFS a menționat că ar fi binevenită utilizarea dispozitivelor combinate a echipamentelor casă și control (ECC) cu POS terminale - instrument destul de dezvoltat în practica internațională. De asemenea, Victor Sîrbu s-a referit la necesitatea revizuirii Legii privind protecția consumatorilor și a Legii cu privire la comerțul interior.
SFS a elaborat proiectului hotărârii de Guvern cu privire la desfășurarea Loteriei fiscale, ce vizează anume bonuri utilizate în tranzacțiile efectuate cu cardul, a fost discutat și proiectul hotărârii privind monitorizarea electronică a vânzărilor. Considerăm că aceste acte vor contribui la scoaterea tranzacțiilor din zona gri. De asemenea, se propune intensificarea activității grupurilor mixte pentru contracararea muncii la negru și achitarea salariului în plic.
Totodată, în cadrul ședinței reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei s-au referit la situația din domeniul plăților electronice. În prezent în țara noastră se utilizează trei instrumente de plăți electronice – cardul de plată, transferul de credit și debitarea directă.
În anul 2018, în medie, fiecare locuitor din RM efectua circa 10 plăți cu cardurile de plată, iar în țările UE acest indicator constituia 106 plăți. Totodată, în Moldova la 1000 de locuitori revin câte 7,1 POS terminale, pe când în UE, în anul 2018, la fiecare 1000 locuitori reveneau câte 24,3 terminale. În trimestrul II din anul curent, în RM au fost înregistrate 1,9 mil. carduri bancare în circulație și, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, acest indicator a crescut cu 5%. Potrivit informației, din numărul total de carduri 98% constituie cele de plată debit și doar 2% – de tip credit.
Parlamentul, de asemenea, este interesat de acțiuni de stimulare a plăților electronice. Deputatul Dan Perciun a menționat că măsurile de promovare a acestor plăți trebuie să fie atractive pentru toți actorii implicați – business, consumatori și bănci.
Participanții la discuții au mai menționat necesitatea identificării unor soluții cât mai inovative de plăți electronice, precum și îmbunătățirea comunicării instituțiilor bancare referitor la instrumentele electronice pe care le pot pune la dispoziția consumatorilor.
1452 views
The date of publishing:
18 September /2019 11:01
Catalogul tematic
Servicii electronice | Noutăți
Tags:
plati electronice | carduri de plata | numerar | business | banci
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.