News
Publicitatea băuturilor alcoolice va fi restricţionată
Orice formă de
publicitate a producţiei alcoolice, inclusiv prin intermediul
surselor de radio şi TV, a presei scrise, reţelelor de internet, telefonie, telegrafice, a serviciilor cinematografice și video, în interiorul sau pe mijloacele de transport public și pe trimiterile poștale,
va fi interzisă.
Guvernul a susţinut un proiect de lege ce vine cu mai multe modificări la Legea cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice, Legea cu privire la publicitate, Codul Audiovizualului, Legea privind controlul şi prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri şi alte substanţe psihotrope.
Proiectul a fost elaborat cu scopul transpunerii Recomandării 2001/458/EC din 05 mai 2011 cu privire la consumul de alcool de către persoanele tinere.
Astfel, publicitatea la băuturile alcoolice se va face doar prin intermediul surselor de radio şi televiziune - între orele 22.00 și 7.00, în presa scrisă, cu excepţia primei şi ultimei coperte sau pagini a materialelor tipărite, în zonele publice pentru perioada desfăşurării sărbătorilor naţionale şi tradiţionale, a evenimentelor specializate în domeniul fabricării și circulației producției alcoolice.
De asemenea, publicitatea va fi permisă în unitățile de comerț care comercializează producție alcoolică şi în sediile agenților economici care produc sau importă producție alcoolică şi pe teritoriul aferent acestora, pe paginile lor oficiale în rețeaua de Internet, etc.
În acelaşi timp, publicitate trebuie să respecte câteva condiţii:
• să nu fie adresată direct sau indirect minorilor sau să implice minori;
• să nu fie plasată în produsele audiovizuale sau în presa scrisă destinată minorilor;
• să nu atribuie producţiei alcoolice proprietăţi terapeutice, de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli sau să se raporteze la astfel de proprietăţi; să nu creeze impresia că întrebuințarea producţiei alcoolice contribuie la obţinerea performanţelor fizice, intelectuale sau psihice, precum şi a succeselor pe plan personal, profesional, social, sportiv sau de altă natură;
• să nu discrediteze abstinenţa de la consumul producţiei alcoolice;
• să nu evidenţieze conţinutul de alcool în calitate de valoare adăugată a producţiei alcoolice.
Potrivit Ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, în plan mondial, până la 10% din mortalitatea generală a populaţiei de la 16 până la 74 de ani sunt condiţionate de consumul abuziv de alcool. Republica Moldova se află printre ţările cu cel mai mare cosum de alcool pe cap de locuitor – 16,8 litri anual, conform ultimului Raport prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie.
La evidenţa instituţiilor medicale se află 47 000 persoane care suferă de alcoolism. În anul 2014 au fost trataţi circa 8600 de pacienţi staţionar, iar un caz de tratament al psihozei alcoolic costă aproape 6000 lei, alţii, peste 14 mii persoane, au primit tratament ambulatoriu, pentru care cheltuielile au fost suportate din buget, a menţionat Ruxanda Glavan.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
2967 views
The date of publishing:
09 June /2017 14:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
bauturi alcoolice | controlul alcoolului | productia alcoolica | ministerul sanatatii | consumatori
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.