News
Reglementarea procedurii de demolare a construcțiilor neautorizate și defrișării arborilor
Este de menționat că prevederile Regulamentului nu se vor aplica pentru intervențiile neautorizate la monumentele istorice și în zonele de protecție ale acestora, care sunt înscrise în registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat și în registrele monumentelor de importanță locală, precum și pentru intervențiile la monumentele care fac parte din patrimoniul cultural.
Astfel, pentru inițierea procedurii se va prezenta documentul executoriu de demolare/defrișare, care reprezintă hotărârea judecătorească contravențională definitivă și irevocabilă sau, după caz, titlul executoriu eliberat de către instanța judecătorească. Documentul executoriu de demolare/defrișare se prezintă cu mențiunea certificată de către organul emitent despre data intrării în vigoare și prevede, în mod obligatoriu, caracteristica lucrărilor, care urmează a fi executate, locul desfășurării lucrărilor, adresa, datele de contact ale contravenientului/ proprietarului.
Termenul de executare a lucrărilor de demolare/defrișare va fi stabilit în proiectul de demolare și autorizația de desființare, dar nu poate depăși 12 luni în cazul demolării și 6 luni în cazul defrișării. Prelungirea termenului poate fi solicitată doar din motive tehnologice prevăzute de documentația de proiect.
Cheltuielile pentru demolare, obținerea actelor permisive, serviciile de transportare și depozitare a bunurilor/materialelor rezultate în urma lucrărilor și alte cheltuieli prevăzute de modul de gestionare a deșeurilor generate de demolări, precum și a celor neprevăzute urmează a fi suportate de către proprietar. Plățile se achită doar pentru serviciile efectiv prestate, în baza calculelor prezentate de către agentul economic care a prestat serviciul în cauză.
Proprietarul ar putea fi în drept să negocieze și să încheie de sine stătător un contract cu executantul pentru prestarea serviciilor de demolare/defrișare, de depozitare și păstrare contra plată a bunurilor și/sau a materialelor rezultate în urma lucrărilor de demolare pe teritoriul gestionat de către executant până la momentul în care s-a dispus executarea demolării silite.
Procedura de executare a lucrărilor va fi inițiată de autoritatea publică responsabilă, care este autoritatea executivă a administrației publice locale/ autoritatea responsabilă de gestionarea fondului forestier, care mai realizează și alte atribuții, precum:
-
informarea contravenientul despre prescripția privind conformarea și executarea benevolă a dispozițiilor documentului executoriu de demolare;
-
emiterea dispoziției referitoare la executarea silită a lucrărilor de demolare a construcțiilor neautorizate/defrișare a arborilor și arbuștilor;
-
contractarea, în condițiile Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice, a operatorului economic pe termenul de executare a lucrărilor de demolare/ defrișare;
-
stabilirea devizului de cheltuieli în baza proiectului elaborat;
-
întreprinderea măsurilor de recuperare a prejudiciului material cauzat în urma lucrărilor de demolare/defrișare și a cheltuielilor suportate în legătură cu desfășurarea lucrărilor date.
Alocațiile bugetare pentru finanțarea lucrărilor de demolare/defrișare silită se vor aproba anual de către consiliul local. Autoritatea publică responsabilă are obligația să asigure valorificarea judicioasă a alocațiilor aprobate pentru finanțarea lucrărilor și să prezinte semestrial Direcției generale finanțe a consiliului local raportul privind utilizarea alocațiilor aprobate, care va include în mod obligatoriu informația despre recuperarea cheltuielilor suportate și resursele financiare restituite.
Prin acest proiect se urmărește oferirea garanțiilor necesare exercitării conforme a dreptului de proprietate, precum și limitele de intervenție a autorității publice în cazul identificării unor construcții edificate cu încălcarea prevederilor legale.
Conform notei proiectului, nu vor fi necesare cheltuieli suplimentare pentru realizarea prevederilor propuse, însă poate necesita o revizuire a sumelor alocate anual din contul bugetului autorităților publice locale pentru desfășurarea procedurilor de demolare/defrișare, care urmează a fi estimate.
Punerea în aplicare a prevederilor este preconizată peste 3 luni de la data publicării documentului aprobat în MO.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1886 views
The date of publishing:
02 June /2022 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
proiect hotarire guvern | construcții neautorizate | demolare | defrișare
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.