News
Soldul creditelor și depozitelor, în creștere
Cea mai intensă creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea/ construcția imobilului, volumul cărora s-a majorat față de noiembrie 2019 cu 27,4%, fapt explicat inclusiv prin buna implementare a Programului „Prima casă”.
Statisticile demonstrează că gradul de acoperire a creditelor prin depozite a fost în perioada de referință la nivel de 155,8%. Aceasta, în opinia experților, indică că există resurse pentru intensificarea creditării, iar băncile licențiate au lichiditatea necesară pentru finanțarea economiei.
Soldul datoriei la credite neperformante ca pondere în soldul total al datoriei la credite, după 2 ani de evoluție ascendentă, înregistrează o tendință de diminuare de la 18,5% în luna noiembrie 2017 (când a fost atins nivelul maxim) până la 8,1% în luna februarie 2020. Diminuarea ponderii creditelor neperformante s-a datorat faptului că băncile au aplicat unele proceduri noi (separarea activelor „bune” de cele „rele” etc.), care au condus la reducerea stocului acestora. Accentuarea riscului de neachitare a obligațiilor creditare în rezultatul declarării situației de urgență a determinat majorarea soldului creditelor neperformante până la 8,9% în luna august, iar în luna noiembrie 2020 acest sold s-a diminuat până la 7,9%.
În scopul atenuării impactului efectelor generale de pandemia COVID-19 pentru perioada de urgență, Banca Națională a Moldovei a întreprins unele măsuri de relaxare a politicii monetare. Astfel, la data de 6 noiembrie 2020 a fost diminuată rata de bază de la 2,75% până la 2,65%. Concomitent, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă până la 30%.
Datele din Informația operativă arată că soldul depozitelor la sfârșitul lunii noiembrie 2020 sa majorat cu 14,5%, atingând un volum de 74,8 mld. lei. Soldul depozitelor în monedă națională a constituit 58,9% din volumul total, fiind în creștere cu 13,7% față de noiembrie 2019, iar în valută străină s-a majorat cu 15,8% față de noiembrie 2019.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
1078 views
The date of publishing:
21 January /2021 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
creditare | depozite | relaxare monetara | ministerul economiei | monitorul.fisc.md
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.