News

Soluționarea alternativă a litigiilor

Implementarea metodelor alternative de soluționare a litigiilor este în atenția Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, care a desfășurat un  șir de webinare dedicat IMM-urilor în cadrul proiectului „Consiliere juridică de urgență” organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în parteneriat cu Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

 

Starea de urgență a schimbat regulile de joc, inclusiv al regimului de desfășurarea ședințelor de judecată. În acest sens, medierea și arbitrajul au fost metodele alternative optime de soluționare a litigiilor.
 

 

Această procedură implică costuri reduse, taxele de arbitraj fiind exprimate procentual, regresiv, pe tranşe, la valoarea obiectului litigiului, potrivit Normelor privind taxele şi cheltuielile arbitrale. De asemenea, taxa arbitrală include şi onorariile arbitrilor.

 

 
 
 
La rândul său, medierea reprezintă o modalitate de soluţionare alternativă a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei terţe persoane, care are o pregătire specială în domeniu (mediator). Procedura de mediere poate fi utilizată în diverse tipuri de litigii, precum cele civile, de familie, privind protecţia consumatorilor, de muncă sau comerciale.

 

 
Rolul mediatorului este de ajuta părţile să găsească o soluţie convenabilă şi durabilă şi să ajungă la un consens, care să satisfacă toate părţile. Mediatorul nu poate să impună o soluţie, aceasta trebuie să apară în procesul negocierilor, însă este responsabil să dezvolte cele mai eficiente tehnici de comunicare, să faciliteze discuţiile şi să contribuie la un acord între părţi.

 

 
 

 

Totodată, în cadrul webinarelor au fost analizate și aspecte ce vizează insolvabilitatea, temeiul general de intentare a unui proces de insolvabilitate etc. Potrivit art. 14 din Legea insolvabilității, debitorul este obligat să depună o cerere introductivă în cazul în care executarea integrală a creanţelor scadente ale unui sau ale mai multor creditori poate cauza imposibilitatea satisfacerii integrale la scadenţă a creanţelor celorlalţi creditori sau dacă în cadrul lichidării, care se efectuează conform altor legi, devine evident că debitorul nu poate satisface integral creanţele creditorilor.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1285 views

The date of publishing:

13 July /2020 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Consiliul Economic | webinar | instruire

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon