News

Сomisiile de cenzori ale întreprinderilor de stat pot fi substituite de comitetele de audit

În scopul eficientizării procesului de administrare a entităților cu capital de stat și aplicarea practicelor de bună guvernare, Ministerul Economiei a elaborat proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative, inclusiv a Legii nr. 271/2017 privind auditul situațiilor financiare (Legea nr. 271/2017), și propune substituirea comisiilor de cenzori prin comitetele de audit.
 
Necesitatea operării modificărilor este argumentată de către autori  prin faptul că, potrivit Legii nr.246/2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală (art.6 și art.10), Legii nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni (art.68) și a Legii nr.135/2007 privind societățile cu răspundere limitata (art.77) la momentul de față în scopul exercitării controlului activității economico-financiare la întreprinderile de stat și societățile comerciale sunt desemnate/alese comisiile de cenzori. De asemenea, conform Legii nr.246/2017 și a Legii nr.1134/1997, situațiile financiare ale ÎS și a SA cu capital majoritar/integral de stat sunt supuse auditului extern obligatoriu.  

 

În acest context, raporturile comisiei de cenzori, entității de audit și a organului executiv ale entităților vizate sunt, de fapt, identice, iar informațiile incluse în raport se reduc la o descriere a datelor din bilanț. În același timp, în majoritatea cazurilor în raporturile comisiei de cenzori nu sunt înaintate recomandări privind îmbunătățirea managementului întreprinderii, nu sunt evidențiate riscurile, nu sunt verificate contracte de achiziții și nu aduc plusvaloare procesului de administrare a entității.

 

Astfel, se consideră că substituirea comisiilor de cenzori prin comitetele de audit va asigura eficientizarea procesului de administrare a întreprinderilor cu capital de stat și va reduce cheltuielile acestora, ținând cont de faptul că activitatea entităților de audit și a comisiei de cenzori este remunerată din contul mijloacelor financiare ale subiecților economici.

 

Totodată, ținând cont de modificările operate la art.33 alin.(1) și alin.(3) din Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2017, proiectul propune extinderea până la data de 31 august a termenului de transferare a dividendelor și/sau defalcărilor în bugetul de stat din profitul net obținut de entitate.

 

O altă modificare propusă presupune revizuirea mărimii indemnizației stabilite pentru membrii consiliilor/comitetelor de audit ale ÎS și SA cu capital integral și majoritar de stat. Astfel, în cazul aprobării inițiativei în redacția propusă, art. 24 din Legea salarizării nr.847/2002 va prevedea că membrilor consiliilor de administrație și a comitetelor de audit ale întreprinderilor de stat şi ale societăților pe acțiuni cu capital integral și majoritar de stat li se vor stabili indemnizații lunare în mărime de până la două salarii minime garantate în sectorul real, cuantumul acestora fiind diminuat (în redacția în vigoare prevede până la 3 salarii minime pe țară).

 

Proiectul mai propune completarea Legii nr.121/2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietății publice cu prevederea ce ar permite autorităților administrației publice locale transmiterea bunurilor nu doar în locațiune/arendă, dar și în superficie.

 

De menționat că proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ultimei ședințe a secretarilor de stat. Acesta se consideră ca fiind anunțate proiectele pregătite pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică și urmează va fi expediat Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Congresului Autorităților Locale din Moldova, precum și Centrului de Armonizare a Legislației.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

1210 views

The date of publishing:

15 March /2022 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

comisia de cenzori | comitet de audit | proiect de lege | intreprindere de stat | Audit

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon