News

Starea de urgență, prelungită până la 15 aprilie 2022

Starea de urgență în sănătate publică declarată prin Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 61 din 9 septembrie 2021 este prelungită până la 15 aprilie 2022. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a publicat ieri, 14 martie, Hotărârea nr. 5,  prin care  începând cu 16 martie 2022 se aplică următoarele măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19:
 
1.1. purtarea măștilor de protecție este obligatorie în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile farmaceutice, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul și centrele comerciale;
 
1.2. purtarea măștilor de protecție este recomandată în spațiile publice închise, care nu sunt menționate la punctul 1.1, în special în zone cu potențial de aglomerare, precum: spații de uz comun la locul de muncă și studii, săli de ședințe, săli de concerte, teatre, cinematografe, întruniri și evenimente publice etc.;
 

1.3. respectarea regulilor de igienă a mâinilor;

 

1.4. respectarea regulilor de igienă respiratorie;

 

1.5. respectarea regimului de autoizolare, în cazul persoanelor confirmate cu infecția SARS-CoV-2, și a regimului de carantină, în cazul contactanților, în conformitate cu protocolul clinic național; 1.6. monitorizarea stării de sănătate și conduita socială responsabilă în cazul apariției simptomelor de infecții respiratorii.

 

  • Accesul aparținătorilor în incinta instituțiilor medico-sanitare și instituțiilor de plasament va fi permis în funcție de situația epidemiologică și conform regimului aprobat prin regulamentul intern al instituției, fiind asigurat accesul însoțitorilor copiilor de până la 14 ani și al îngrijitorilor care însoțesc persoane cu dizabilități accentuate și severe.
  •  

    1. Conducătorii instituțiilor publice și private, indiferent de tipul de activitate, vor asigura următoarele măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19:

    3.1. respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, precum aerisirea spațiilor închise, igienizarea și dezinfecția suprafețelor;

     

    3.2. organizarea accesului fluidizat al vizitatorilor şi însoțitorilor în cadrul instituției/prestatorului (după caz);

     

    3.3. instalarea la intrare în locuri vizibile a dozatoarelor cu dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;

     

    3.4. prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor cu care contactează fizic cumpărătorii, vizitatorii, clienții şi asigurarea regimului de curățare umedă de minimum 3 (trei) ori pe zi;

     

    3.5. informarea comercianților, clienților şi cumpărătorilor referitor la măsurile de sănătate publică pentru prevenirea infecției COVID-19 prin intermediul postului local de radio sau alte dispozitive audio, dacă acestea există, precum şi prin afișarea materialelor informative care promovează regulile de igienă şi de prevenire a infecției.

     

    4. Persoanele fizice şi persoanele juridice care efectuează activități de transport feroviar şi rutier de persoane în trafic local, urban, interurban, internațional, precum şi activități conexe (gări auto/feroviare, stații de testare auto etc.) vor asigura respectarea strictă a măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19 prin asigurarea cu echipament de protecție și dezinfectanți (pentru mâini şi suprafețe), afișarea în toate unitățile de transport public a materialelor informative care promovează regulile de igienă şi prevenire a infecției COVID-19 și difuzarea regulată prin intermediul sistemelor audio și video instalate în unitățile de transport public a mesajelor privind importanța respectării măsurilor sanitare în transport public.

    Instituții:

    Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

    1546 views

    The date of publishing:

    15 March /2022 08:24

    Catalogul tematic

    Noutăți

    Tags:

    CNESP | hotărâre | covid19 | stare de urgenta

    0 comments

    icon icon icon
    icon
    icon icon icon icon icon
    icon
    icon