News

Statul va compensa pierderea unor venituri în cazul aplicării măsurilor de restricție

Autoritățile au elaborat cadrul legal pentru compensarea parțială din bugetul de stat a cheltuielilor angajatorilor în contextul pandemiei. Astfel, pe agenda ședinței secretarilor generali de astăzi, 28 octombrie,  este  inclus proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea unor măsuri de susținere a angajatorilor și salariaților în condițiile aplicării măsurilor de restricție pe perioada pandemiei de COVID-19, prin care se propune aprobarea:

  • Regulamentului privind acordarea din bugetul de stat a indemnizației salariaților cu copii cu vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități care beneficiază de zile libere în cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic
  • Regulamentului privind acordarea indemnizației pentru șomaj tehnic, declarat ca urmare a declarării stării de urgență, de asediu și de război și restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătate publică
  • Regulamentului privind acordarea garanțiilor și compensațiilor salariaților pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației (pentru vaccinare).

 

Potrivit proiectului, indemnizațiile vor fi solicitate de angajatori, prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică – raportare.gov.md. Indemnizațiile pentru salariații cu copii și cele pentru șomajul tehnic vor fi achitate de Casa Națională pentru Asigurări Sociale, iar compensația salariatului pentru zilele libere acordate pentru vaccinare – de către Serviciul Fiscal de Stat.

 

Totodată, în cazul primelor două compensații cuantumul va constitui 50% din salariul de bază al salariatului indicat de către angajator în solicitare (conform contractului individual de muncă). Cuantumul compensației pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației se va calcula, în regim automatizat, prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică, după o formulă stabilită, numărul de zile solicitate pentru vaccinare constituind 2 zile pentru administrarea fiecărei doze de vaccin.

 

Implementarea proiectului va necesita mijloace financiare din bugetul de stat, fiind planificate în acest sens circa 45 mil. lei pentru ultimul trimestru al anului 2021.

 

 Se propune ca indemnizațiile și compensațiile prevăzute în proiect să fie acordate pentru luna octombrie, pentru angajatorii care au acordat zile libere sau au instituit șomaj tehnic în această perioadă.

 

Implementarea proiectului va contribui la menținerea activității agenților economici în perioada de crize social-economice, provocate de pandemii sau alte situații excepționale.

Publicația noastră va reveni cu detalii pe parcursul examinării și aprobării proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

1415 views

The date of publishing:

28 October /2021 14:38

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

proiect HG | compensatii | pandemie

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon