News

Sursele de venit neimpozabile pot fi extinse

Subvențiile și indemnizațiile acordate pentru promovarea angajării șomerilor de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă ar putea fi considerate venituri neimpozabile, fiind propusă completarea în acest sens art. 20 din Codul fiscal (Surse de venit neimpozabile).

 

Autoritățile propun pentru consultări publice proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, scopul acestuia fiind eliminarea lacunelor constatate în procesul implementării Legii nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

 

Astfel, autorii propun majorarea bursei lunare acordată șomerilor înmatriculați la cursurile de formare profesională (de 15% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent până la 45%), care se acordă proporțional frecvenței la cursurile de formare profesională.

 

Totodată, ar putea fi majorată și subvenția acordată pentru inițierea unei afaceri (de la 50% din cheltuieli la 100%), dar nu mai mult de 20 salarii lunare medii pe economie pentru anul precedent.

 

În același timp, se propune reducerea de la 18 luni la 12 luni a termenului de angajare a șomerului și păstrare locului de muncă de către angajatori în cadrul măsurii de subvenționare a creării/ adaptării locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, în scopul sporirii atractivității acestei măsuri de ocupare a forței de muncă.

 

În cazul direcționării șomerului în altă localitate decât cea în care șomerul locuiește pentru certificarea cunoștințelor și a competențelor dobândite în contexte de educație nonformală și informală, se vor acoperi cheltuielile de transport.

 

Proiectul mai prevede că șomerii, ca urmare a aprobării deciziei de acordare a dreptului la ajutorul de șomaj, vor beneficia de acest ajutor începând cu ziua înregistrării la subdiviziunea teritorială a statutului de șomer.

 

Potrivit notei proiectului, în anul 2022 pentru implementarea Legii nr.105/2018 au fost planificați 41,6 mil. lei, inclusiv pentru:
  • formarea profesională a șomerilor prin cursuri – 25,7 mil. lei,
  • instruirea la locul de muncă – 1,8 mil. lei
  • stagierea la locul de muncă – 3 mil. lei;
  • certificarea cunoștințelor și a competențelor dobândite în contexte de educație nonformală și informală – 60 mii lei.
  • subvenționarea locurilor de muncă – 6,4 mil. lei,
  • subvenționarea locurilor de muncă create/ adaptate pentru persoane cu dizabilități – 898 mii lei.
  • inițierea afacerii proprii – 898 mii lei.
  • subvenționarea proiectelor de inițiative locale – 898 mii lei.

 

Documentul poate fi consultat până la 7 martie curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

947 views

The date of publishing:

04 March /2022 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

venit neimpozabil | Codul fiscal | şomeri | ocuparea forţei de muncă

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon