
News
Ucenicia la locul de muncă: eliminarea reglementărilor confuze
Deși Codul Muncii (CM) reglementează ucenicia la locul de muncă, agenții economici nu aplică această formă de instruire din motivul că aceasta este reglementată confuz: într-un caz CM stipulează că contractul de ucenicie este reglementat de Codul civil, iar în altă situație prevede că în privința ucenicilor se aplică legislația muncii. Totodată, CM prevede că o persoană poate deveni ucenic doar dacă este în căutarea unui loc de muncă și nu are o calificare profesională, adică nu are finisat nici un program de studii acreditat.
Documentele au fost prezentate astăzi, 4 februarie, în cadrul Grupului de lucru nr. 6 „Dezvoltarea Pieței Muncii” pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.
Experții au menționat că ucenicia la locul de muncă este diferită de ucenicia în cadrul învățământului dual, acesta din urmă fiind un tip de formare profesională formală, axată pe elevii instituțiilor acreditate de învățământ profesional tehnic.
Potrivit regulamentului, angajatorul promovează public, în scris și/sau online, programele de ucenicie desfășurate, criteriile, calendarul și procedura internă de selecție, responsabilitățile generale pentru fiecare program de ucenicie ofertat, precum și condițiile contractuale (numărul de ore și durata programului de ucenicie, valoarea minimă a îndemnizației lunare). În funcție de numărul de salariați, angajatorul poate încheia în mod simultan contracte de ucenicie pentru un număr de ucenici care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaților.
Este important de menționat că ucenicul la locul de muncă nu reprezintă un substitut pentru salariații angajatorului. Astfel, este interzisă delegarea de sarcini ucenicului ce constau în prestarea altor activități și/sau exercitarea altor atribuții în afara celor care au ca obiect pregătirea teoretică și practică conform contractului de ucenicie.
-
să primească îndemnizația pentru ucenicie de la angajator în cuantumul stipulat în contractul de ucenicie;
-
să beneficieze de asistența și coordonarea mentorului desemnat de angajator;
-
să i se stabilească activități al căror nivel de complexitate pot să evolueze treptat pe parcursul programului de ucenicie;
-
să i se asigure resursele materiale necesare pregătirii sale profesionale și perfecționării cunoștințelor sale practice;
-
să beneficieze de acces la informații care să îi permită consolidarea cunoștințelor și dezvoltarea abilităților;
-
să i se asigure timpul necesar pregătirii în scopul dobândirii/consolidării de abilități practice și/sau competențe;
-
să participe la formele de pregătire desfășurate de organizația-gazdă, după caz;
-
să beneficieze de evaluare obiectivă;
-
să primească raportul de evaluare și certificatul de ucenicie;
-
să conteste raportul de evaluare dacă este nemulțumit de rezultatul evaluării;
-
să beneficieze de concediul medical plătit în baza certificatului medical eliberat potrivit actelor normative în vigoare.
Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, în două exemplare, cel târziu în ziua anterioară începerii programului de ucenicie. Durata maximă a unui contract de ucenicie este de 6 luni, fără posibilitatea prelungirii.
Totodată, se propune completarea CM cu noțiunea de ucenic, care este persoana fizică cu capacitate de muncă, cu care a fost încheiat un contract de ucenicie, unde persoana fizică este cetățean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, cu excepțiile prevăzute de legislația în vigoare privind integrarea străinilor în RM.
Referitor la impozitarea indemnizației de ucenicie, Dorel Noroc, șeful direcției politici fiscale și vamale de la Ministerul Finanșelor, a reamintit despre mecanismul1 subvenționării locurilor de muncă, ce ar putea fi aplicat și în cazul ucenicilor, reiterând importanța impozitării pe principii generale. De asemenea, Parascovia Cebotarenco, din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, a atras atenția asupra aducerii în concordanță a proiectelor prezentate cu prevederile Legii nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.
În termen de 7 zile părțile interesate pot transmite în adresa Consiliului Economic propunerile de îmbunătățire a proiectelor.
__________
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
2924 views
The date of publishing:
04 February /2022 12:55
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
ucenicie | Proiect
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.