Electronic services

Documentul electronic: crearea, semnarea, verificarea autenticității semnăturii

Circulația documentelor electronice în RM a avansat semnificativ în ultimii ani și dacă inițial documentele electronice se creau, semnau și expediau către autoritățile publice prin intermediul sistemelor informaționale automatizate, la momentul actual documentul electronic semnat cu semnătură electronică se utilizează în diferite sfere de activitate a contribuabililor, cum ar fi acte de predare-primire, contracte, corespondența dintre partenerii de afaceri, dintre contribuabili și autoritățile publice etc.
 
Majoritatea contribuabililor dețin semnătură electronică avansată calificată obținută pentru raportarea automatizată către SFS, CNAS, CNAM etc., pentru utilizarea tuturor serviciilor electronice prestate de către autoritățile publice din RM și, prin urmare, implementează procesul de circulație a documentelor electronice în toate domeniile posibile pentru a optimiza resursele umane, de timp, materiale etc.

 

Cu toate acestea, din diferite motive, obiective și subiective, nu toți contribuabilii utilizează documentul electronic. Astăzi începem publicarea unui set de articole ce vin în sprijinul persoanelor ce preconizează (sau sunt obligate) să implementeze acest tip de documente și ]npreun[ vom parcurge primii 7 pași.

 

Partea 1. Transformarea documentului din format Word sau Excel în format PDF

 

Pentru semnarea unui document electronic este necesar inițial de a asigura transformarea acestuia din format Word sau Excel în format PDF – o procedură simplă și care nu necesită aplicații suplimentare, decât cele instalate în calculator de Microsoft Office (adică Word, Excel, PDF). Important este faptul că opțiunea de convertire a documentului în formatul PDF există doar de la versiunea Microsoft Office 10 și mai nou. Pentru versiuni mai vechi, va fi necesar descărcarea aplicațiilor adiționale sau identificarea acestora cu utilizarea online.

 

Pașii de transformare a documentului electronic dintr-un format în altul sunt următorii:

  1. crearea documentului electronic în Word sau Excel;
  2. salvarea documentului în formatul creat. Metoda de salvare a unui fișier în calculator nu va fi descrisă, fiind deja cunoscută de majoritatea utilizatorilor de calculator;
  3. accesarea opțiunii „Fișier” („Файл”), apoi „Salvare ca” („Сохранить как”), din același fișier deschis în Word sau Excel.

4.  Indicarea mapei în care se va salva fișierul pe calculator.

5. Selectarea formatului PDF din celula „Tipul fișierului” („Тип файла”).

6. Accesarea opțiunii „Salvează” („Сохранить”), pentru salvarea fișierului în format În procesul de salvare a fișierului în format PDF se va deschide aceeași mapă în care s-a salvat anterior fișierul în format Word sau Excel. Se recomandă de a nu modifica denumirea fișierului și mapa în care se va salva, pentru identificarea rapidă a acestuia.

7. Astfel, se vor forma două fișiere, cu aceeași denumire – unul în format Word sau Excel, altul – în format PDF.

Va urma.

author icon

Mariana Chirtoacă

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1955 views

The date of publishing:

27 July /2021 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

creare | document electronic | monitorul.fisc.md

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon