News

Evaluatorii certificați în domeniul evaluării bunurilor imobile vor putea utiliza un Ghid în procesul de evaluare

În cadrul desfăşurării activității de evaluare a bunurilor imobile realizate de către evaluatori certificați şi stagiari în domeniul evaluării bunurilor imobile se va utiliza un ghid. Ghidul de evaluare a bunurilor imobile, aprobat de Agenția Geodezie, Cartografie şi Cadastru prin Ordinul nr. 59 din 24 iunie curent a fost publicat în Monitorul Oficial din 27 iunie curent. Este important de menționat că documentul nu se aplică în alte domenii ale evaluării sau în afara contextului profesional reglementat de cadrul normativ specific activității de evaluare a bunurilor imobile.

 

Astfel, conform Ghidului, la începutul procesului de evaluare, precum și pe parcursul desfășurării acestuia, întreprinderea de evaluare și evaluatorul trebuie să stabilească termenii de referință ai evaluării, care urmează a fi agreați în mod expres cu beneficiarul evaluării. Acești termeni de referință trebuie să fie clar formulați și consemnați în scris, de regulă sub forma unui contract (anexă la contract) sau a unui alt document juridic echivalent, care să reflecte în mod clar și neechivoc înțelegerea părților privind obiectul evaluării, scopul, tipul valorii, ipotezele speciale sau limitative, precum și orice alte condiții relevante pentru desfășurarea activității de evaluare în conformitate cu standardele aplicabile.

 

Identificarea bunului imobil care face obiectul evaluării trebuie realizată în mod clar și detaliat, astfel încât să nu existe echivoc cu privire la amplasarea și natura acesteia. Se vor include: adresa poștală completă, numărul cadastral atribuit în Registrul bunurilor imobile, precum și orice alte informații sau referințe legale relevante care asigură identificarea precisă a imobilului. Totodată, se va preciza natura dreptului de proprietate supus evaluării (de exemplu: drept de proprietate sau drept de proprietate limitat precum: superficie, servitute, uz, uzufruct, drepturi reale de garanție, inclusiv gajul și ipoteca, etc.), precum și orice restricții cunoscute sau evidente care afectează exercițiul acestui drept (de exemplu: interdicții de înstrăinare, clauze contractuale limitative, etc.).

 

Pentru elaborarea raportului de evaluare, evaluatorul poate solicita un set de documente relevante care să asigure identificarea exactă a bunului imobil, verificarea drepturilor asupra acestuia și înțelegerea condițiilor juridice, urbanistice și tehnice în care se află proprietatea. Acest set va include documentul care atestă dreptul de proprietate, extrasul din Registrul bunurilor imobile, dosarul cadastral aferent (inclusiv dosarul tehnic), precum și alte documente din care să reiasă posibilitățile legale de dezvoltare (cum ar fi destinația sau eventualele restricții), acte ce fac posibilă delimitarea cotelor-părți evaluate, avize privind gradul de executare/finalizare a construcției. În funcție de natura bunului imobil evaluat și de cerințele specifice, inclusiv cele legate de factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG), pot fi solicitate și alte documente justificative, precum avize, autorizații, certificat de performanță energetică, raport de audit energetic, raport de evaluare tehnică sau alte certificări relevante.

 

Ghidul conține de asemenea, referințe privind evaluarea terenului, colectarea datelor analiza rezultatelor și concluzii asupra valorii, metodele de abordare în evaluare (prin venit, prin piață) etc.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

155 views

The date of publishing:

01 July /2025 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

evaluare cadastrala | bun imobil

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon