News

FACEM: garantarea creditelor pentru ÎMM-uri

 

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii prevede suplinirea actului normativ cu articolul ce stabilește scopurile, atribuțiile și modul de funcționare a Fondului pentru Antreprenoriat și Creșterea Economică a Moldovei (FACEM). Documentul a fost aprobat de Parlament în lectura a doua în cadrul ședinței plenare din 24 noiembrie 2022.

 

Astfel, FACEM este creat în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) cu statut de subdiviziune internă și are drept scop oferirea accesului ÎMM-urilor la finanțare accesibilă prin intermediul băncilor și organizațiilor de creditare nebancară eligibile.

 

După cum prevede proiectul, ODA va oferi mijloace financiare băncilor și organizațiilor de creditare nebancară eligibile din resursele Fondului, în baza contractelor încheiate cu acestea și în conformitate cu limitele de finanțare stabilite.

 

La rândul său, FACEM este finanțat din alocările din bugetul de stat, din mijloacele oferite de partenerii de dezvoltare și/sau donatori (credite/împrumuturi, asistență financiară și tehnică, granturi), din veniturile obținute din creditare și recreditare, uzufructul obținut din investirea mijloacelor financiare disponibile şi din alte surse legale.

 

Modul de organizare și funcționare a FACEM, precum și utilizarea resurselor acestuia urmează a fi stabilite de un regulament aprobat de Guvern.

 

Lansarea acestui instrument va asigura furnizarea de resurse financiare accesibile și pe termen lung cu o rată a dobânzii mai mică decât pe piață, fortificarea suportului oferit de stat ÎMM-urilor, sporirea competitivității acestora etc.

 

Potrivit notei informative, cele mai frecvente cauze care limitează accesul ÎMM-urilor la finanțarea sunt costurile mari ale creditelor și oportunitățile reduse de accesare a instrumentelor de finanțare pe termen lung, iar acest fapt impune întreprinderile să-și finanțeze proiectele de dezvoltare și capitalul circulant din surse cu costuri mai mari, cum ar fi creditele comerciale, capitalul propriu sau ale surse interne, împrumuturi de la persoanele fizice etc.

 

În acest sens, este precizată noțiunea de garanție financiară pentru credite, fiind expres indicat că aceasta va fi acordată în exclusivitate pentru creditele solicitate de ÎMM-uri de la instituțiile bancare și OCN, nu și împrumuturile entităților din alte surse.

 

Reamintim, săptămâna curentă a fost lansat un alt proiect destinat suportului întreprinderilor mici și mijlocii – Programul de compensare a dobânzilor la creditele contractate de IMM-uri.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)

864 views

The date of publishing:

25 November /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

IMM | Fond

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon