News

Facilitarea donării de alimente: deducerea cheltuielilor începând cu 1 ianuarie 2025

Cheltuielile operatorilor din domeniul alimentar care vor dona alimente vor fi deductibile. În Monitorul Oficial din 2 iulie curent a fost publicată Legea nr.148 din 14 iunie 2024 privind promulgarea Legii pentru modificarea unor acte normative ce se referă la facilitarea donării de alimente.

 

În primul rând, se completează art. 24 din Codul fiscal, ce stabilește deducerea cheltuielilor aferente activităţii de întreprinzător, cu un alineat nou (131), conform căruia deducerea alimentelor transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar, în conformitate cu Legea nr.299/2022 privind prevenirea pierderii şi risipei de alimente, se va permite în limitele aprobate anual de către aceștia. Alimentele transferate prin donație vor fi deduse numai în cazul confirmării acesteia în modul stabilit de Guvern. O altă modificare a CF ține de deducerea sumei TVA. Astfel, art. 102 se completează cu un alineat nou - 82, conform căruia suma TVA achitată sau care urmează a fi achitată pentru mărfurile procurate în cadrul desfășurării activității de întreprinzător de către operatorii din domeniul alimentar și ulterior transferate prin donație, potrivit prevederilor Legii nr.299/2022 privind prevenirea pierderii și risipei de alimente, peste limitele lunare stabilite de către aceștia, nu se va deduce și se va raporta la costurile sau cheltuielile perioadei.

 

Modificările la Codul fiscal vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

 

Următoarele modificări țin de Legea nr. nr.299/2022. Astfel, legea prevede că operatorii din domeniul alimentar, precum și organizațiile beneficiare să asigure, la toate etapele lanțului alimentar, că produsele alimentare satisfac cerințele legislației din domeniul alimentar, fiecare fiind responsabili pentru siguranța alimentelor în cadrul activităților desfășurate pe partea din lanțul alimentar aflată sub controlul lor.

 

La moment, Legea prevede că alimentele pot face obiectul transferului prin donație făcută de operatorul din domeniul alimentar în cadrul ultimei 1/3 din valabilitatea produsului, stabilită la art. 8 alin. (1) lit. f) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare. Totuși, alimentele pot fi donate cu condiția că sunt sigure pentru consume uman, în următoarele situații:

  • produsele și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar;
  • produsele nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă;
  • eticheta produselor conține erori în ceea ce privește etichetarea;
  • există un excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

688 views

The date of publishing:

03 July /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți | Legi ale Republicii Moldova

Tags:

cheltuieli | legislația fiscala | alimente | facilitarea comerțului

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon