News

„Fii Integru – Declară tot ce ai la timp!”

ANI a lansat campania anuală de informare cu genericul „Fii Integru – Declară tot ce ai la timp!”, care se va desfășura până la 31 martie 2023, cu scopul de a informa și spori gradul de conștientizare a subiecților declarării asupra importanței completării corecte și depunerii în termen a declarațiilor de avere și interese personale anuale.

 

Conform art.6 al Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, declarația de depune anual până în data de 31 martie, cu indicarea veniturilor obținute de către subiectul declarării împreună cu membrii de familie, concubinul/concubina acestuia în anul fiscal precedent, precum și bunurile deținute şi interesele personale.

 

De asemenea, declarația se depune în termen de 30 de zile și în cazul angajării, a validării mandatului ori a numirii în funcţie, iar în cazul schimbării funcției în cadrul aceleiași entități prin avansare sau prin numirea într-o altă funcție, o nouă declarație nu se depune.

 

Declarația se prezintă în format electronic și poate fi completată la accesarea secțiunii „Depune Declarația” – Declarație on-line de pe pagina web a Agenției Naționale de Integritate. Declarația în formă electronică se consideră recepționată de ANI numai dacă subiectul declarării primeşte recipisa electronică de confirmare.

 

Este important de menționat că, în cazul în care subiectul declarării constată că în declarație au fost introduse date incomplete sau eronate, acesta are dreptul să depună declarația rectificată în termen de 30 de zile de la data expirării termenului-limită pentru depunerea acesteia. Atât declarația inițială, cât și declarația rectificată se păstrează în sistemul informațional e-Integritate.

 

Conform art. 3 al Legii nr.133/2016,  subiecţi ai declarării averii și a intereselor personale sunt:

  • persoanele care deţin funcţiile de demnitate publică prevăzute în anexa la Legea nr. 199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
  • membrii Consiliului de supraveghere al instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, Compania „Teleradio-Găgăuzia”; consilierii consiliilor săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale), raionale; deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor, precum și membrii organelor care funcționează în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor;
  • conducătorii organizațiilor publice şi adjuncţii acestora;
  • personalul din cabinetele persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
  • funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special;
  • membrii Consiliului de Integritate;
  • membrii colegiilor/comisiilor de admitere în profesie, de evaluare, disciplinare și/sau de etică a profesiilor conexe justiției.

 

Conform datelor ANI, în semestrul I din anul 2022 au fost depuse 69889 declarații noi (anuale, la angajare/validare, eliberare/încetare mandat).

Mai multe detalii privind completarea declarației puteți consulta în Regulamentul privind modul de completare a Declarației de avere și interese personale în formă electronică, precum și în Ghidul utilizatorului pentru depunerea Declarației în formă electronică.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1042 views

The date of publishing:

30 January /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon