News
Forma IPC21 va fi actualizată
Din Declarația forma IPC21 ar putea fi excluse codul 12 (plăți salariale, art.24 alin.(21) din Codul fiscal) și codul 23 (veniturile sub formă de dobânzi de la valorile mobiliare de stat obținute de către persoanele fizice, art.901 alin.(38) din Codul fiscal).
În acest sens, Ministerul Finanțelor a elaborat și a propus pentru consultări publice un proiect de modificare a Ordinului nr. 94/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate și a Instrucțiunii cu privire a modul de completare a formularului nominalizat.
Amintim, prin Legea nr. 214/2024 pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală) a fost completat art. 20 din Codul fiscal ce se referă la sursele de venit neimpozabile, cu lit.z20 - veniturile persoanelor fizice rezidente obținute sub formă de creștere de capital sau dobânzi aferente valorilor mobiliare de stat și/sau aferente obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale. Totodată, a fost abrogat alin 38 din art. 901 - reţinerea finală a impozitului din unele tipuri de venit, conform căruia Ministerul Finanţelor sau dealerii primari în sensul Legii nr.419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, reţineau un impozit în mărime de 6% din veniturile sub formă de dobânzi de la VMS obţinute de către persoanele fizice.
Normele respective au intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 214/2024. Astfel, începând cu 15 august 2024, veniturile persoanelor fizice rezidente obținute sub formă de creștere de capital sau dobânzi aferente valorilor mobiliare de stat și/sau aferente obligațiunilor emise de autoritățile administrației publice locale constituie sursă de venituri neimpozabile și nu se vor impozita prin reținere finală a impozitului pe venit de către Ministerul Finanţelor sau dealerii primari. Astfel, modificările propuse au ca scop aducerea în concordanță a prevederilor din actele normative cu normele politicii fiscale 2025.
De asemenea, la 31 decembrie 2023 a expirat termenul de aplicare a facilității stabilite la impozitul pe venit de care beneficiau salariații agenților economici a căror activitate de bază este realizarea de programe şi corespunde activităților din anexa nr.1 la Legea pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal. Astfel, se mai propune excluderea, din Declarația forma IPC21, din tabelul nr.1 a rândurilor prin care contribuabilii declarau dobânzile aferente VMS şi plățile salariale achitate salariaților de către agenților economici a căror activitate de bază este realizarea de programe şi corespunde activităților din anexa nr.1 la Legea pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale CF.
Concomitent, în scopul digitalizării și modernizării serviciilor publice, acțiune ce derivă din Planul național de dezvoltare pentru anii 2024-2026, se propune completarea Clasificatorului categoriei persoanelor asigurate cu două coduri noi:
- 179 – persoană care a beneficiat de indemnizație lunară pentru perioada șomajului tehnic instituit conform art.80 alin (1) lit. b) și c) din Codul muncii, plătită din mijloacele angajatorului
- 180 – persoană care a avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl care a beneficiat de 14 zile de concediu suplimentar
Prima perioadă pentru care se preconizează raportarea obligațiilor aferente impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate, potrivit formularului tipizat modificat conform proiectului menționat este luna noiembrie 2024. Cu detalii vom reveni pe parcursul aprobării proiectului.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
991 views
The date of publishing:
02 October /2024 07:55
Catalogul tematic
IPC21 | Persoana fizică
Tags:
persoana fizică | VMS | consultari publice | IPC21
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.