News

Guvernatorul BNM: inflația în RM se află pe un trend ferm descendent

Rata anuală a inflației va continua o tendință descedentă pe parcursul anului curent și relativ stabilă ulterior. Inflația va reveni în intervalul de variație al țintei (5%) în trimestrul IV al anului curent, această dinamică fiind determinată, în mare parte, de toate componentele inflației.
 
Despre aceasta a anunțat Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă privind raportul asupra inflației. 
 
 
Reamintim că BNM a aprobat recent rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10% anual, indicatorul fiind diminuat cu 4 p.p în raport cu decizia adoptată pe data de 20 martie anul curent.
 
Astfel, ratele de dobândă la creditele overnight au fost stabilite la nivelul de 12% anual, iar la depozitele overnight - la nivelul de 8,00 % anual.
 
De asemenea, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45% din baza de calcul.
 
Inflația în Republica Moldova se află pe un trend ferm descendent. Adoptarea în timp util a măsurilor restrictive de politică monetară de către Banca Națională, pe parcursul anului 2022, a dus la schimbarea trendului inflației. Astfel, după valoarea maximă atinsă în luna octombrie 2022 de 34,6%, procesul inflaționist s-a temperat continuu, inflația înregistrând nivelul de 18,1% în luna aprilie 2023.
 
Măsurile aprobate de BNM au permis ca inflația să revină sub control și cu revine cu fermitate spre ținta inflației. Inflația va avea un trend descedent mai rapid decât a fost prognozat anterior, a menționat Guvernatorul.
 
Prognoza inflației a fost micșorată pentru întreaga perioadă comparabilă, în mare parte, din contul tuturor componentelor. BNM gestionează procesul inflaționist urmărind încetinirea descreșterii inflației prin stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste.
 
Totodată, prețurile de consum vor încetini în perioada următoare, cel puțin, din cauza unei cereri interne joase, a scăderii tarifului la energia electrică, a efectului bazei înalte din anul trecut, precum și a încetinirii creșterii prețurilor la produse alimentare ca urmare a anticipărilor unui an agricol pozitiv.  
 
 
BNM va continua să urmărească procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile ulterioare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele actualizate ale prognozei inflației. Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la aprobarea politicii monetare va avea loc pe data de 20 iunie 2023, conform calendarului.
 
Raportul asupra inflației nr. 2, 2023 poate fi consultat aici
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Banca Naţională a Moldovei | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

873 views

The date of publishing:

15 May /2023 15:50

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

rata inflației | BNM

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon