News

Guvernul a revizuit modul de compensare a cheltuielilor unităților în învățământul dual

Modificările la Regulamentul privind modul de compensare a cheltuielilor unităților în învățământul dual (Regulament), aprobat prin HG nr. 97/2023, publicate în Monitorul oficial din 4 aprilie curent, vor intra în vigoare pe data de 4 mai 2025 și vor aduce actul normativ în concordanță cu prevederile Legii nr.110/2022 și, totodată, vor asigura atragerea mediului economic în procesul de formare profesională.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, va fi majorat cuantumul eligibil pentru compensarea cheltuielilor unităților economice pentru remunerația de formare profesională a elevilor din învățământului dual până la cuantumul salariului minim pe ţară și excluse cheltuielile unităților economice pentru organizarea locurilor de instruire, cheltuielilor necesare pentru desfășurarea procesului de organizare a învățământului dual, precum și a eventualelor cheltuieli suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional-tehnic în care se instruiește elevul.

 

Totodată, modificările publicate prevăd revizuirea perioadei de depunere a dosarului pentru compensații din data de 20 iulie până în data de 10 septembrie precum și majorarea termenului de examinare a pachetului de documente de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului (ODA) de la 30 zile la 45 de zile.

 

În rezultatul modificării unor prevederi din Regulament (pct.13 subpct. 1)), va fi admisă pentru compensare remunerația de formare profesională brută (fără adaosuri şi sporuri), dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe ţară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate per elev instruit prin învățământ dual, absolvent al anului de studii în anul de gestiune.

 

Cheltuielile ce țin de avizarea curriculumul la meserie/profesie, specialitate în învățământul dual; întocmirea și gestionarea Registrul unităților în învățământul dual; acordarea suportului și asistenței unităților interesate sau implicate în realizarea programelor de formare profesională prin învățământ dual etc. se vor compensa anual Camerei de Comerț și Industrie de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, în cuantum de 10% din cuantumul salariului minim pe ţară înregistrat per elev absolvent al anului de studii pentru care unitățile au obținut compensare, direct la contul utilizat de către aceasta.

 

Conform datelor oficiale, în anul de studii 2024-2025,  circa 2400 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 40 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 170 de unități economice. Pe parcursul anului trecut, din cele 10 mil. lei aprobate în legea bugetului de stat pentru compensarea cheltuielilor unităților în învățământul dual au fost alocate circa 5,37 mil. lei pentru 43 de unități economice.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

204 views

The date of publishing:

08 April /2025 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

cheltuieli | studenti | învățământ dual

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon