News

Guvernul a revizuit Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal

Prin Sistemul Informațional „Decizii Vamale” se vor depune cererile și se vor emite, modifica, suspenda, anula, revoca următoarele tipuri de decizii vamale: autorizațiile pentru statutul de destinatar agreat, expeditor agreat, destinatar agreat în sensul TIR; pentru utilizarea garanției globale, inclusiv cu un cuantum redus, sau de exonerarea de la aceasta; pentru funcționarea spațiilor de depozitarea mărfurilor într-un antrepozit vamal, într-un depozit temporar; pentru amânarea plăților; depunerea declarației simplificate sub forma unei înscrieri în evidențele declarantului; pentru utilizarea unui document electronic de transport ca declarație vamală; pentru utilizarea regimului vamal de destinație finală, de perfecționare active, de perfecționare pasivă, de admitere temporară, declarației simplificate, sigiliilor special; pentru utilizarea declarației de tranzit cu un set redus de date.

 

Guvernul, în cadrul ședinței din 29 decembrie 2023 a operat un șir de modificări și completări la  Regulamentul de punere în aplicare a Codului vamal, aprobat prin HG nr. 92/2023, elaborat în scopul dezvoltării cadrului normativ secundar, reglementării proceselor de implementare a dispozițiilor noului CV, care au intrat în vigoare din 1 ianuarie 2024. Totodată, intervențiile în cadrul normative au fost condiționate de necesitatea ajustării tehnice a Regulamentului, ca urmare a carențelor identificate în procesul de elaborare a actelor normative aprobate de Ministerul Finanțelor și Serviciului Vamal.

 

Completările mai prevăd că până la implementarea SI „Decizii Vamale”, cererile enumerate supra se vor depune și deciziile vamale se vor emite, modifica, suspenda, anula, revoca prin mijloacele de realizare a procedurii administrative prevăzute1 în art.28 din Codul administrativ.

 

Totodată, modificările operate în Regulament oferă autorității vamale, în vederea determinării valorii în vamă a mărfurilor, să emită norme metodologice în temeiul instrumentelor adoptate de Comitetul tehnic de evaluare în vamă al Organizației Mondiale a Vămilor (OMV) (decizii, note explicative, concluzii, explicații, avize consultative, comentarii și materialele studiilor efectuate ale Comitetului, precum și alte materiale metodologice, privind valoarea în vamă a mărfurilor sau a elementelor sale constitutive).

 

Conform noilor prevederi, verificarea corectitudinii determinării valorii în vamă a mărfurilor importate se va efectua în baza evaluării de către SV a riscurilor determinate/potenţiale în cadrul perfectării tranzacţiilor de import a mărfurilor. La determinarea valorii în aceste condiții, valoarea în vamă a mărfurilor urmează să corespundă valorii de tranzacţie, care va fi egală cu preţul plătit sau de plătit pentru mărfurile importate, ajustată la valoarea elementelor prevăzute la art.74 (elemente ale valorii de tranzacție) și art.75 (elemente care nu se includ în valoarea în vamă) din CV.

 

Noile reglementări sunt puse în aplicare din 1 ianuarie 2024.

-------------------------

1 Codul administrativ

Articolul 28. Eficiența

(1) Procedura administrativă se realizează într-un mod simplu, adecvat, rapid, eficient şi corespunzător scopului. Realizarea procedurii administrative prin intermediul mijloacelor electronice de comunicație este obligatorie în toate situațiile în care mijloacele respective pot fi utilizate, cu excepția cazurilor în care legea stabilește altfel.

(2) Procedura administrativă se realizează în scris, pe suport de hârtie sau în format electronic, dacă caracterul urgent al măsurii nu cere o realizare verbală a procedurii administrative. 

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

602 views

The date of publishing:

02 January /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Codul vamal

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon