News

Guvernul susține crearea rețelei de colectare a informației contabile privind veniturile exploatațiilor agricole

Informațiile obținute în conformitate cu prevederile legii privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole, proiectul căreia a fost susținut de către Guvern în cadrul ședinței din 26 martie anul curent, vor servi drept bază pentru stabilirea veniturilor agricole a exploatațiilor, necesare pentru efectuarea unei analize a activității economice a subiecților din domeniu.

 

În afirmația autorilor, la etapa actuală lipsa informațiilor cu privire la veniturile și activitățile economice ale exploatațiilor agricole privează autoritățile publice de posibilitatea realizării unei evaluări obiective a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală, în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural. Fără o intervenție în acest domeniu, se poate de așteptat că politicile agricole nu-și vor atinge performanța scontată, iar pentru stat va constitui o dificultate stabilirea direcțiilor de susținere a dezvoltării sectorului agricol și mediului rural.

 

În sensul legii elaborate, sub exploatație se va subînțelege unitatea tehnico-economică, astfel cum este utilizată în contextul anchetelor și recensămintelor agricole, iar sub categorie de exploatații – ansamblu de exploatații agricole care fac parte din aceeași categorie, în ceea ce privește tipul de exploatație și dimensiunea economică a acesteia. Noțiunea de informații contabile este definite ca orice informație tehnică, financiară sau economică referitoare la o exploatație agricolă, derivată din conturi care constau în înregistrări efectuate în mod sistematic și periodic pe întreaga durată a anului contabil.

 

Potrivit proiectului, Guvernul va desemna o agenție de legătură, care se intenționează a fi Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, după modelul majorității țărilor membre ale Uniunii Europene și având în vedere că informația va fi colectată în special pentru evaluarea politicilor agricole de care este responsabilă autoritatea.

 

Printre atribuțiile principale ale MAIA vor fi: elaborarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie; stabilirea listei exploatațiilor cu evidență contabilă proprie; colectarea și verificarea fișele exploatațiilor agricole. Totodată, după adoptarea proiectului, ministerul urmează să evalueze, testeze și să propună Guvernului ca activitatea de completare a fișelor să se realizeze fie cu asistența agenților economici care prestează servicii contabile, fie prin intermediul unor entități din sistemul administrație publice.

 

Proiectul mai prevede că Guvernul va stabili principalele grupe de informații contabile care urmează a fi colectate, normele generale de colectare a informațiilor, forma și modelul fișei exploatației. Totodată, se propune a fi interzisă utilizarea într-un scop fiscal a oricărei date contabile individuale sau a oricărei informații individuale obținute pe baza aplicării noilor prevederi care, după cum se preconizează, urmează să intre în vigoare la expirarea a 24 luni de la data publicării în MO.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

569 views

The date of publishing:

26 March /2024 12:56

Catalogul tematic

Noutăți fiscale | Contabilitate

Tags:

Agricultură | aspecte contabile | colectarea impozitelor | Guvern

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon