News
Implementarea serviciilor de sănătate ocupațională
Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 161/1985 privind serviciile de sănătate ocupațională se implementează în Republica Moldova din luna mai 2022 și prevede crearea și promovarea unei culturi naționale de prevenire în domeniul siguranței și sănătății ocupaționale. În acest sens, autoritățile sunt în proces de elaborare a conceptului serviciului de sănătate ocupațională – un instrument de supraveghere şi asigurare a sănătăţii salariaţilor la locul de muncă.
Subiectul a fost discutat astăzi, 6 ianuarie 2023, în cadrul ședinței Comsiei naționale pentru consultări și negocieri colective.
Convenția OIM nr. 161/1985 prevede că fiecare stat, care a ratificat convenția, își asumă responsabilitatea să dezvolte în mod progresiv servicii de sănătate ocupațională pentru toți lucrătorii. Astfel, angajatorii ar putea fi obligați să asigure pentru angajații săi un serviciu ce se va ocupa cu supravegherea sănătății la locul de muncă.
După cum s-a menționat în cadrul ședinței, serviciul poate fi organizat de întreprinderi sau de un grup de întreprinderi, de organele de stat sau serviciile oficiale, de instituțiile de asigurare socială, de orice alte instituții împuternicite de organele competente ale puterii sau în comun cu câteva organe enumerate supra.
În timp ce unii participanții au menționat că trebuie să selectăm un model unic pentru țara nostră, în funcție de contextul actual și posibilități, Vlad Caminschi, directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatelor, a menționat că ar fi bine să oferim întreprinderilor posibiliatea de a alege modalitatea care le este cea mai convenabilă – fie crearea în interiorul său o structură de sănătate, fie procurarea acestor servicii sau angajarea unui medic. Totodată, s-a atras atenția că nu trebuie să se creeze impresia că examenele profilactice vor fi efectuate în cadrul întreprinderilor, acestea se vor realiza în instituțiile medico-sanitare.
În acest sens, atragem atenția că, potrivit Convenției, serviciile de sănătate ocupațională execută următoarele funcții adecvate riscurilor profesionale ale întreprinderii:
- identificarea și evaluarea riscurilor generale pentru sănătate, care apar la locul de muncă;
- supravegherea factorilor din mediul de producere și practicile de lucru, care ar putea afecta sănătatea lucrătorilor, incluzând utilajul sanitar, punctele și încăperile de alimentație, furnizate de către angajator;
- consultarea chestiunilor de planificare și organizare a lucrărilor, incluzând organizarea locurilor de muncă, selectarea, deservirea și menținerea mașinilor, instalațiilor echipamentului de lucru, substanțelor, utilizate în procesul de muncă;
- participarea la dezvoltarea programelor pentru îmbunătățirea practicilor, precum testarea și evaluarea aspectelor de sănătate ale noilor echipamente de lucru;
- consultarea lucrătorilor cu privire la sănătatea ocupațională, securitate, igiena muncii, în ergonomie și utilizarea echipamentelor de protecție individuală și colectivă;
- supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor în procesul de muncă;
- acordarea sprijinului la adaptarea proceselor de muncă către angajatori;
- participarea la efectuarea măsurilor de reabilitare profesională;
- colaborarea în asigurarea informatizării, organizării instruirii și educației în domeniul sănătății ocupaționale, igienei muncii și ergonomiei;
- organizarea primului ajutor medical de urgență,
- participarea la analiza cazurilor de accidente și bolilor profesionale.
Totodată, secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, a informat asistența că proiectul de lege pentru aprobarea mecanismului automatizat de subvenționare a creșterii salariale este la etapa de consultări și avizări. Reamintim, documentul este o măsură de suport pentru contracararea erodării venitului salarial și al acoperirii sociale ale angajaților din sectorul real al economiei. Acesta prevede rambursarea, în proporție de 100%, a contribuției angajatorului achitate în fondul social aferent majorării salariale operate și, prin derogare de la prevederile art. 20 din legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, scutirea angajatului de la plata contribuției la FAOAM aferentă majorării salariale operate. Perioada pentru care vor fi aplicate măsurile este preconizată pentru 2 ani. Referitor la acest subiect, Ministerul Finanțelor solicită discuții suplimentare.
Instituții:
Ministerul Muncii și Protecției Sociale | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1155 views
The date of publishing:
06 January /2023 11:29
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
sanatatea in munca
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.