News

În cadrul parcului IT vor putea fi desfășurate noi genuri de activitate

 

În parcul pentru tehnologia informaţiei pot fi desfăşurate suplimentar activităților prevăzute, activități ale centrelor de intermediere telefonică (call center) (82.20), inclusiv bazate pe orice tehnologie/canal de comunicare cu clientul (contact center), exclusiv la export și alte servicii de furnizare a forței de muncă (78.30), exclusiv la export.

 

 

În Monitorul Oficial din 12 ianuarie curent a fost publicată Legea nr. 415 din 22 decembrie pentru modificarea Legii nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.

 

Pe lângă completarea listei activităților premise a fi desfățurat în cadrul parcului IT, legea mai prevede că în cadrul Parcului IT va activa un Consiliu – organ colegial instituit în scopul coordonării activității parcului. Consiliul activează în baza regulamentului aprobat de Guvern și este constituit din 4 reprezentanți desemnați de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și 5 reprezentanți delegați de adunarea generală a rezidenților - membri cu drept de vot deliberativ, precum și din reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și ai sectorului asociativ - membri cu statut de observatori.

 

Consiliul parcului coordonează planul anual de activitate al Administrației parcului, precum și strategia de dezvoltare a parcului; examinează rapoartele semestriale și anuale privind activitatea parcului și a rezidenților acestuia; coordonează proiectul bugetului anual al Administrației parcului, indicatorii supuși verificării anuale, precum și sistemul de management al riscurilor aplicat în cadrul administrației parcului.

 

În același timp, a fost extins termenul de funcţionare a parcului, de la 10 la 20 de ani. În afară de aceasta, în cazul în care vor fi adoptate legi noi care modifică cota și/sau componența impozitului unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației și/sau îl anulează, rezidenții parcului au dreptul, până în anul 2035 inclusiv, să activeze conform legilor în vigoare până la data intrării în vigoare a noilor legi. Dacă anumite impozite și/sau taxe incluse în impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației sunt înlocuite, potrivit legislației, cu alte impozite și/sau taxe, componența impozitului unic se va ajusta corespunzător, fără modificarea cotei acestuia.

 

Modificările vor intra în vigoare la o lună de la data publicării, respectiv, la data de 12 februarie 2024, cu excepția prevederii ce vizează activitatea Consiliului parcului, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2025.

 

Conform datelor, numărul rezidenților Moldova IT park a atins în 2022 cifra de 1308 de companii, ceea ce reprezintă o creștere de 36% comparativ cu anul 2021 (348 rezidenți noi aderați). Cifra de afaceri realizată de către rezidenții Moldova IT park în anul 2022 a depășit cu 48% venitul înregistrat în anul 2021 și a constituit peste 10,2 mlrd. lei, dintre care 89% reprezintă export.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1145 views

The date of publishing:

12 January /2024 08:53

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

parcuri IT

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon