News
Indemnizațiile și concediile în caz de adopție
Persoanele care adoptă copii vor beneficia de indemnizații în caz de adopție – ce reprezintă forme de sprijin bănesc ce se stabilesc şi se acordă prin sistemul public de asigurări sociale persoanei asigurate în cazul adopției unui copil sau luarea în plasament în Serviciul de tutelă/curatelă.
În Parlament este înregistrată o inițiativă legislativă ce conține modificări la o serie de acte normative, prin care se propun modificări în modalitatea de acordare a concediilor pentru salariații care au adoptat copii sau i-au luat în plasament în Serviciul de tutelă/curatelă în familia sa.
Astfel, salariatul care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament, în baza unei cereri scrise, va avea dreptul la următoarele tipuri de concediu:
- un concediu parțial plătit, cu durata de la 60 până la 90 de zile, pe durata perioadei de încredințare a copilului adoptabil în familia adoptatorului, în vederea adaptării şi a constatării compatibilității lor. Concediul poate fi folosit de ambii soți alternativ, în fracțiuni, conform disponibilității fiecăruia, cu condiția să nu se suprapună fracțiunile. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, şi în stagiul de cotizare;
- un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu durata de cel puțin 6 luni calendaristice, în cazul în care, copilul avea vârsta mai mică de 3 ani la data încuviințării adopției sau emiterii Dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă;
- un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului, pe durata de până la 6 luni calendaristice, în cazul în care, copilul avea vârsta mai mare de 3 ani la data încuviințării adopției sau emiterii Dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă.
La moment, salariatului care a adoptat un copil nou-născut nemijlocit din maternitate sau l-a luat sub tutelă i se acordă un concediu plătit pe o perioadă ce începe din ziua adopţiei şi până la expirarea a 56 de zile calendaristice din ziua naşterii copilului (în caz de adopţie a doi sau mai mulţi copii concomitent – 70 de zile calendaristice) şi în baza unei cereri scrise, un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.
În același timp, asiguratul care se află în concediul cu durata de la 60 pînă la 90 de zile pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil în vederea adaptării copilului cu adoptatorul şi a constatării compatibilității lor, la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil. Cuantumul indemnizației unice pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil în vederea adaptării copilului cu adoptatorul şi a constatării compatibilității lor constituie 60% din baza de calcul.
Totodată, asiguratul care a adoptat un copil sau l-a luat în plasament în cadrul Serviciului de tutelă/curatelă și se află în concediu plătit cu durata de până la 90 de zile, la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament. Cuantumul indemnizației unice pentru copilul adoptat sau luat în plasament în cadrul Serviciului de tutelă/curatelă constituie 100% din baza de calcul.
În același timp, asiguratul care a adoptat un copil cu vârsta mai mare de 3 ani sau l-a luat în plasament în Serviciul de tutelă/curatelă în familia sa și se află în concediu de îngrijire a copilului de până la 6 luni calendaristice, la toate unitățile în care desfășoară activități, are dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de 3 ani pe perioada acordării concediului. În cazul în care asiguratul a beneficiat de concediul plătit pe o perioadă de pînă la 90 zile calendaristice, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se acordă de la data următoare datei expirării acestui concediu. Cuantumul acestei indemnizații constituie 60% din baza de calcul.
Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării inițaitivei.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Muncii și Protecției Sociale
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
2368 views
The date of publishing:
19 May /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
copiii adoptaţi | concediu paternal
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.