News

Întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online: principiile promovării echității și transparenței

Legea nr. 53 din 20.03.2025 privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online scopul căreia este de a contribui la buna funcționare a pieței prin stabilirea de norme menite să asigure faptul că întreprinderile menționate și utilizatorii profesionali de site-uri în relația lor cu motoarele de căutare online beneficiază de un grad adecvat de echitate, transparență și măsuri reparatorii eficace, a fost publicată în Monitorul oficial.

 

Prevederile noii legi se vor aplica serviciilor de intermediere online și motoarelor de căutare online furnizate sau oferite spre furnizare întreprinderilor utilizatoare de servicii de intermediere online și, respectiv, utilizatorilor profesionali de site-uri care își au sediul sau reședința în RM și care, prin intermediul serviciilor de intermediere online sau al motoarelor de căutare online respective, oferă bunuri sau servicii consumatorilor aflați pe teritoriul RM, indiferent de locul de stabilire sau de reședință al furnizorilor serviciilor respective și indiferent de dreptul aplicabil.

 

Este stabilit expres că Legea nr. 53/2025 nu se va aplica serviciilor de plată online sau instrumentelor ori schimburilor publicitare online care nu sunt furnizate cu scopul de a facilita inițierea tranzacțiilor directe și care nu presupun o relație contractuală cu consumatorii.

 

Totodată, legea menționată nu va aduce atingere normelor care interzic sau sancționează conduita unilaterală sau practicile comerciale neloiale în măsura în care aspectele relevante nu sunt reglementate de Legea nr. 53/2025; normelor de drept civil, în special dreptului contractelor, inclusiv normelor privind validitatea, constituirea, efectele sau încetarea unui contract; normelor juridice care reglementează cooperarea internațională judiciară în materie civilă, concurența, protecția datelor, protecția secretelor comerciale, protecția consumatorului, comerțul electronic și serviciile financiare.

 

În sensul legii publicate, prin „servicii de intermediere online” se vor subînțelege serviciile care întrunesc următoarele cerințe:

 

  • sunt servicii ale societății informaționale în sensul art. 4 din Legea nr. 284/2004 privind serviciile societății informaționale;
  • le permit întreprinderilor utilizatoare de servicii de intermediere online să ofere bunuri sau servicii consumatorilor, cu scopul de a facilita inițierea unor tranzacții directe între respectivele întreprinderi și consumatori, indiferent de locul în care se încheie în final respectivele tranzacții;
  • sunt furnizate întreprinderilor utilizatoare de servicii de intermediere online pe baza unei relații contractuale între furnizorul respectivelor servicii și întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online care oferă bunuri sau servicii consumatorilor.

 

De menționat, că Legea nr. 53/2025, publicată în Monitorul oficial din 22 aprilie curent, transpune parțial normele Regulamentului (UE) 2019/1150 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 și va intra în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării, adică la 22 aprilie 2026.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

172 views

The date of publishing:

29 April /2025 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

intermediere | servicii online

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon