News
Licența obligatorie – prevenirea abuzurilor din exercitarea dreptului exclusiv conferit de brevet
Autoritățile intenționează să reglementeze modalitatea de eliberare a licențelor obligatorii, în temeiul cărora persoanele terțe vor putea utiliza invenția, în decursul perioadei de protecție, fără acordul titularului de drept al invenției.
Pe agenda ședinței Grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător este inclus proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, elaborat de Agenția de Stat pentru Protecția Intelectuală (AGEPI), ce se referă la îmbunătățirea mecanismului de eliberare a licențelor obligatorii.
După cum se menționează în analiza impactului de reglementare (AIR) a proiectului, la momentul actual, ca urmare a obținerii titlului de protecție, titularul brevetului deține drepturile exclusive asupra invenției sale, în special dreptul de a interzice terţilor care nu au acordul său, fabricarea, vânzarea, folosirea, importul sau stocarea în aceste scopuri a produsului care constituie obiectul brevetului. De asemenea, titularul brevetului este în drept să transmită drepturile asupra invenției și să încheie contracte de licență (licențe voluntare).
În același timp, în unele situații apare necesitatea valorificării produselor protejate prin brevet de invenţie pentru soluţionarea anumitor probleme, care afectează unele categorii sociale sau chiar populaţia în întregime. De asemenea, există și situația în care titularul unui brevet nu întreprinde nici o acțiune în vederea implementării invenției sale și nici nu dorește să acorde persoanelor interesate dreptul de exploatare a invenției în condițiile unui contract de licență negociat.
În asemenea cazuri, AGEPI propune o soluție optimă – licențele obligatorii, eliberarea cărora se realizează cu respectarea unui regim juridic reglementat de lege, care stabilește mecanismul de acordare a acestora, situațiile în care poate fi aplicat, condițiile care trebuie respectate etc.
Astfel, instanțele judecătorești vor putea acorda licența obligatorie pentru un brevet solicitantului, fără consimțământul titularului brevetului, în cazul lipsei sau insuficienței de exploatare a acestuia, la cererea depusă la expirarea termenului de 4 ani de la data de depozit a cererii de brevet sau a unui termen de 3 ani de la eliberarea brevetului.
De asemenea, instanța va putea să acorde licenţă obligatorie în cazuri de interes public, determinate de situații de urgență națională, cum ar fi: survenirea unei urgențe de sănătate publică, de apărare națională sau în domeniile agriculturii, protecției mediului, schimbărilor climatice și resurselor naturale sau în caz de utilizare publică în scopuri necomerciale.
De asemenea, licența obligatorie va putea fi acordată la cererea oricărei persoane interesate, urmare a deciziei Consiliului Concurenței, în scopul remedierii unei practici anticoncurențiale determinate de utilizarea abuzivă a brevetului de invenție.
Totodată, instanţa poate să acorde licența obligatorie în cazul tehnologiilor de semiconductori doar în cazul utilizării publice în scopuri necomerciale sau pentru a remedia o practică ce a fost determinată, în baza unei proceduri administrative, ca fiind anticoncurenţială.
Conform proiectului, odată cu acordarea licenţei obligatorii pentru exploatarea brevetului, instanța precizează tipul utilizărilor acoperite de licenţă, termenele şi condiţiile ce urmează a fi respectate.
Licenţa obligatorie constituie o modalitate de restrângere a drepturilor de proprietate intelectuală, care este permisă în corespundere cu Convenţia de la Paris pentru protecţia proprietăţii industriale, potrivit căreia țările pot lua măsuri legislative care să prevadă concesiunea de licenţe obligatori, pentru a preveni abuzurile ce ar putea să rezulte din exercitarea dreptului exclusiv conferit de brevet, se mai menționează în AIR.
Cu detalii suplimentare vom reveni pe măsura promovării proiectului de lege.
Instituții:
Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuala | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1312 views
The date of publishing:
24 January /2023 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
licenţă
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.