News

Lista surselor în temeiul cărora se înscriu în conturi nașterea obligațiilor fiscale va fi completată

Serviciul Fiscal de Stat a înaintat pentru consultări publice proiectul cu privire la modificarea Instrucțiunii privind evidența obligațiilor față de buget (Instrucțiune), aprobată prin Ordinul IFPS nr. 400/2014, elaborat în vederea actualizării prevederilor actului normativ ce reglementează înscrierile în conturile personale ale contribuabililor, precum și în scopul excluderii dublării normelor existente aferente evidenței obligațiilor față de buget.

 

Totodată, în contextul asigurării evidenței automatizate a bunurilor confiscate în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, se impune necesitatea reglementării ținerii evidenței încasărilor de la vânzarea averii și valutei confiscate încasate în bugetul de stat după realizarea mărfurilor.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către SFS, pct. 14 din Instrucțiune care stabilește lista surselor în temeiul cărora se efectuează înscrierile în conturi privind nașterea obligațiilor fiscale, va fi completată cu lit. i) cu următorul cuprins: „i) încasări de la vânzarea averii și valutei confiscate încasate în bugetul de stat după realizarea mărfurilor”.

 

Proiectul prevede completarea Instrucțiunii cu noi prevederi, în temeiul cărora recalcularea majorării de întârziere conform1 art. 228 alin. (5) lit. a), a1 ) și a2 ) din Codul fiscal se va efectua în temeiul cererii contribuabilului, întocmită în formă liberă, la care se vor anexa copia cererii de stingere a obligației fiscale prin compensare.

 

În cazul prevăzut2 la art. 228 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal, recalcularea majorării de întârziere se va efectua în baza cererii contribuabilului, întocmită în formă liberă, la care se anexează actul de verificare întocmit de comun cu instituția finanțată de la buget, conform modelului expus în anexa nr. 14 la Instrucțiune, care se va întocmi și se va examina în modul reglementat în Instrucțiune.

 

Se mai propune ca actele de verificare să se întocmească în 3 exemplare (câte un exemplar pentru fiecare parte și pentru subdiviziunea SFS) și să reflecte numai date referitoare la obligațiile fiscale administrate de Serviciul Fiscal de Stat. Responsabilitatea pentru veridicitatea informației menționate îi va reveni contribuabilului, instituției finanțate de la buget, subdiviziunilor SFS.

 

Conform proiectului, în cazul depistării necorespunderii între informația prezentată în actul de verificare şi limitele reale ale alocațiilor bugetare aprobate în aceste scopuri, Inspectoratul Control Financiar de Stat va aplica măsuri de sancționare conform legislației în vigoare, iar informația despre încălcare se va remite SFS, în scopul restabilirii în contul contribuabilului a majorării de întârziere anulate neîntemeiat.

 

-------------

Codul fiscal

Articolul 228. Majorarea de întîrziere (penalitatea)

1 (5) La cererea contribuabililor, în cazul prezentării documentelor confirmative, organele cu atribuţii de administrare fiscală nu vor aplica (nu vor calcula) majorări de întîrziere (penalităţi):

a) contribuabililor care au depus documentele pentru transferul, de pe un cont pe altul, al sumelor plătite în cadrul unui buget – pentru perioada de la data achitării şi pînă la data transferului efectiv, în limitele sumei achitate;

a1) contribuabililor care au depus documentele pentru transferul sumelor plătite din contul unui buget (bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile obligatorii de asistenţă medicală) la contul altui buget (bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile obligatorii de asistenţă medicală) – pentru perioada de la data intrării documentelor la organul respectiv şi pînă la data transferului efectiv;

a2) contribuabililor care au depus cerere pentru compensarea datoriilor faţă de buget din contul restituirii T.V.A. sau accizelor – pentru perioada de la data depunerii cererii privind stingerea obligației fiscale prin compensare și/sau restituirea mijloacelor bănești şi pînă la data transferului efectiv.

 

2 b) contribuabililor care efectuează cheltuieli compensate de la buget prin finanţare directă ori care furnizează mărfuri, execută lucrări şi/sau prestează servicii instituţiilor finanţate de la buget, în limitele alocaţiilor aprobate pentru aceste scopuri, – pe perioada existenţei datoriei faţă de contribuabil la obligaţiile fiscale care nu vor depăşi cuantumul acestei datorii.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

479 views

The date of publishing:

05 August /2024 07:49

Catalogul tematic

Noutăți | Obligație fiscală

Tags:

Codul fiscal | penalitate | consultari publice | obligaţie fiscală

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon