Diverses
Intervievarea candidatilor: 3 intrebari de interviu care dezvaluie tot
Potrivirea angajatului cu rolul pentru care opteaza este esentiala. Aceasta este o modalitate simpla pentru a sti daca un candidat este potrivit pentru afacerea ta.
Intervievarea candidatilor pentru un loc de munca este dificila, mai ales atunci cand unii candidati stiu sa “se vanda” foarte bine in cadrul interviului, dar dezamagesc la locul de munca ulterior.
Pentru a obtine informatii cheie de la candidatii pe care ii intervievezi va trebui sa folosesti o tehnica extreme de eficienta dupa cum urmeaza: incepe de la inceputul istoriei pe piata de munca a candidatului si treci prin fiecare job. Misca-te repede, fara a cere detalii.
Trecand prin fiecare loc de munca, intreaba aceleasi trei intrebari care iti vor spune foarte mult despre modul de gandire al candidatului, dar si cat este de loial si serios.
1. Cum ai aflat despre job?
2. Ce ti-a placut la job inainte de a incepe?
3. De ce ai plecat?
In acest fel poti afla chestii pe care nu le-ai fi aflat altfel de la candidat. Le vom analiza pe rand mai jos.
Cum ai aflat despre job?
Panourile cu locuri de munca, listele online, targurile de joburi – acesta este modul in care majoritatea oamenilor isi gasesc primul loc de munca, asadar nu constituie un semn de intrebare.
Insa un candidat care continua sa isi gaseasca fiecare job din liste generale nu si-a gasit probabil sensul profesional – si nici unde sa il urmeze.
Aceasta persoana cauta un job. De multe ori, orice job. Asta inseamna ca persoana in cauza nu este nerabdatoare sa lucreze pentru tine in mod special. Tot ceea ce doreste este un loc de munca. Cel pe care i-l oferi este suficient – pana atunci cand va gasi altul. Nu este o persoana care va fi loiala unei companii sau isi va dori sa fie parte din echipa ta inainte de toate.
In plus, daca ai ajuns sa schimbi mai multe joburi si nu ai lucrat mai mult timp pentru cineva, atunci inseamna ca nu stii sa construiesti relatii, nu ai dezvoltat incredere si nu ai aratat un nivel de competenta care sa determine pe cineva sa faca un efort sa te aduca in organizatie. A fi ales de cineva este o recomandare in sine – fara scrisoare.
Ce ti-a placut la job inainte de a incepe?
Pe parcursul timpului, cel pe care il intervievezi ar trebui sa descrie motivul pentru care a ales un anumit job. Angajatii buni nu lucreaza din greu pentru titluri sau salarii mari. Muncesc din greu pentru ca apreciaza atmosfera de lucru si pentru ca le place activitatea pe care o desfasoara - titlurile si salariile sunt doar bonusuri.
Semnificatia este ca acestia cunosc tipul de atmosfera in care prospera si tipul de activitate care ii motiveaza si incita – si nu numai ca stiu sa le descrie, dar le cauta activ.
De ce ai plecat?
Uneori, oamenii pleaca pentru o oportunitate mai buna. Alteori, pleaca pentru bani mai multi.
Deseori, insa, pleaca pentru ca un angajator le cere prea multe. Sau pentru ca angajatul nu se intelege cu seful sau. Sau pentru ca exista divergente cu colegii. Atunci cand aceasta este situatia, nu judeca aspru. Rezista tentatiei de a intra in detalii. Asteapta cu acest tip de intrebari. Mentine ritmul celor trei intrebari. Astfel, candidatul va mai deschis si candid.
In acest proces multi candidati vor descrie probleme cu managementul sau neintelegeri cu ceilalti anagajati sau cu asumarea responsabilitatii – probleme pe care nu le-ar fi impartasit altfel. Acestia sunt oamenii care au probleme cu lucrul in echipa si responsabilitatea. Veti fi surprins cum unii oameni nu isi asuma niciodata partea de responsabilitate si dau vina pe colegi. Alti candidati au avut probleme cu superiorii lor in mod constant, asta inseamna ca vor avea probleme si cu tine.
Daca esti sever, dar corect, si tratezi oamenii bine, atunci vor face eforturi semnificative pentru a lucra cu tine. Faptul ca angajatii si-au schimbat locurile de munca pentru a munci pentru tine spune foarte multe despre calitatile tale de lider si de relationare cu oamenii.
via | www.esimplu.ro
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
3013 views
The date of publishing:
21 January /2015 17:03
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
job | serviciu | lucru | management | management resurse umane | manager
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.