
News
Măsuri de protecție a investițiilor în instrumentele financiare derivate. Ce prevede proiectul de lege
Marketingul, distribuirea și/sau comercializarea în Republica Moldova a instrumentelor financiare derivate, de tipul celor binare, care reprezintă un instrument financiar derivat decontat în numerar în care plata unei sume monetare fixe depinde de apariția unuia sau mai multor evenimente specificate în raport cu prețul, nivelul sau valoarea activului suport la data de scadență a instrumentului financiar derivate, vor fi interzise. În Parlament este înregistrată o inițiativă legislativă ce prevede modificarea Legii nr.171/2012 privind piața de capital, cu scopul de a consolida măsurile de protecție a investițiilor în instrumentele financiare derivate.
Astfel, autorii – un grup de deputați, propun completarea Legii nr.171/2012 cu un prevederi noi (art.41), conform cărora va fi interzis marketingul și/sau distribuirea în Republica Moldova către clienții care nu sunt profesioniști, a instrumentelor financiare derivate tranzacționate prin intermediul unei platforme electronice de trazancționare care implică, direct sau indirect un efect de levier1 stabilit în funcție de activul-suport prin câteva modalități, printre care: acordarea de recompense de orice fel pentru clienţii existenţi care aduc noi clienţi sau potenţiali clienţi sau care recomandă altor persoane instrumentele financiare derivate oferite sau serviciile prestate în legătură cu aceste instrumente; acordarea de cadouri sau bonusuri unui client sau acordarea oricărui alt avantaj, în cazul în care acordarea efectivă a acestuia depinde de executarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate care au fost distribuite; folosirea furnizorilor externi de servicii de tip "call center" în vederea contactării clienţilor sau potenţialilor clienţi; asigurarea fondurilor necesare executării tranzacţiilor prin debitarea automată a unui card de credit, fără acordul clientului; folosirea serviciilor de tip training, instruire, platforme social media, posturi de radio, televiziune ca formă de promovare sau distribuire a instrumentelor financiare etc.
Efectul de levier menționat mai sus reprezintă orice procedură care permite creşterea expunerii clientului care nu este profesionist peste suma pe care acesta a alocat-o respectivei tranzacţii.
Este important de menționat că dispoziţiile enumerate nu se aplică instrumentelor financiare derivate admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau în cadrul MTF (sistemului multilateral de tranzacționare) operat de către o societate de investiţii sau un operator de piaţă.
După cum argumentează autorii în nota proiectului, în ultimii ani se atestă o promovare agresivă pe teritoriul Republicii Moldova a unor servicii orientate în mod special pentru persoane fizice în vederea tranzacționării pe piețe financiare internaționale cu instrumente financiare derivate complexe precum sunt - contractele pentru diferență (CFD), a căror reglementare și supraveghere este limitată la nivel național și internațional. Urmare a apelării la astfel de servicii, cetățenii anunță prin intermediul petițiilor adresate autorităților publice, pierderi financiare și ajutor în recuperarea mijloacelor financiare transferate pe conturile diferitor companii străine. Astfel, modificările propuse în conținutul proiectului de lege se referă introducerea în cadrul de reglementare aferent pieței de capital a interdicției de marketing-ului, distribuirii sau vânzării opțiunilor binare, precum și restricționării acelorași acțiuni în raport cu CFD-urile către investitori de retail în Republica Moldova.
În cazul în care, în cadrul unei proceduri administrative desfășurate din oficiu sau la cerere, Comisia Națională atestă suspiciuni privind încălcarea pevederilor respective, aceasta va putea să publice pe pagina sa web oficială, alerte pentru public, inclusiv cu indicarea expresă a persoanelor și paginelor web care nu sunt autorizate la nivel național să presteze servicii și activități de investiții.
Totodată, autorii propun și completarea Codului penal astfel încât marketingul și/sau distribuirea în Republica Moldova, a instrumentelor financiare derivate interzise sau limitate de lege, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 10000 la 20000 UC sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 2 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 20000 la 40000 UC cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice. Aceleaşi acţiuni care au cauzat daune în proporţii deosebit de mari, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 20000 la 40000 UC sau cu închisoare până la 6 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 40000 la 60000 UC cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.”.
____________
1 Efectul de levier este o strategie de investiții prin utilizarea banilor împrumutați, în special prin utilizarea diferitelor instrumente financiare sau a capitalului împrumutat pentru a crește rentabilitatea potențială a unei investiții. In trading, efectul de levier este un instrument care permite investitorilor să își multiplice capacitatea de a specula sau a investi fără a recurge la fonduri proprii mai mari.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
332 views
The date of publishing:
12 May /2025 07:55
Catalogul tematic
Protecția consumatorilor | Noutăți
Tags:
consultari publice | investiţii | protectia consumatorilor
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.