News

Mediul de business propune actualizarea prevederilor aferente tichetelor de masă

Angajatorii din Republica Moldova vor putea acorda nu doar tichete de masă, dar și tichete de sport, acestea bucurându-se de aceleasi facilități fiscale ca și în cazul tichetelor de masă. În Parlament este înregistrat un proiect de lege prin care se propune modificarea Legii nr. 166/2017 cu privire la tichetele de masă, astfel încât aceasta să reglementeze și modalitatea acordării tichetelor de sport.

 

Despre noile propuneri s-a discutat astăzi în cadrul unei ședințe pe platforma Consiliului Economic. După cum a menționat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) și al Grupului de lucru Dezvoltarea Pieței Muncii din cadrul Consiliului Economic, inițiativa este elaborată de un grup de deputați, în colaborare cu CCI, pentru a răspunde provocărilor ce au loc în societate, în ceea ce privește de starea de sănătate precară, lipsa activității fizice etc

.

Inițiativa a primit deja avizul pozitiv din partea Guvernului, iar în perioada următoare va fi propus în prima lectură în ședința Parlamentului. Acest instrument se practică în multe țări europene. Serviciile vor putea fi prestate doar de companiile sportive conforme, care vor primi o anumită acreditare, a adăugat Sergiu Harea.

 

Astfel, tichetul de sport va fi un card de plată emis de către operator și acordat de către angajator salariaților pentru a fi utilizat la procurarea serviciilor în domeniul activităților sportive în unitățile comerciale, care au încheiat un contract cu operatorul. Valoarea nominală deductibilă în scopuri fiscale a unui tichet de sport pentru o zi lucrătoare nu va depăși 2% din cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (80 de lei).

 

Totodată, proiectul mai prevede ca federațiile sportive de profil – membre ale Comitetului Național Olimpic și Sportiv și cluburile sportive profesioniste sau asociațiile sportive de amatori, cu personalitate juridică și înregistrați în registrul Federațiilor sportive de profil – membre ale CNOS, să poată deveni beneficiari ai desemnării procentuale. În acest sens, se propune completarea art. 15din Codul fiscal, astfel încât contribuabilii să poată direcționa 2% din suma impozitului pe venit către asociațiile sportive.

 

Precizăm că oferirea de către angajator a tichetelor de sport va fi facultativă, la fel ca în cazul acordării tichetelor de masă.

Totodată, s-au prezentat și alte propuneri privind actualizarea prevederilor legale aferente tichetelor de masă, în acest sens fiind propusă majorarea valorii nominale maximală acordată de angajator, de la 70 lei la 90 lei, precum și eliminarea obligativității impozitării cu contribuții de asigurări sociale în mărime de 24%, care se aplică la moment.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1510 views

The date of publishing:

18 May /2023 10:52

Catalogul tematic

Tichet de masă | Noutăți

Tags:

mediu de afaceri | tichetele de masă

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon