News

Metodologia de calculare a tarifelor de prestare a serviciilor de IP Cadastrul Bunurilor Imobile, elaborată

Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru a înaintat pentru consultări publice proiectul Metodologiei de calculare a tarifelor la serviciile prestate de către IP Cadastrul Bunurilor Imobile (IP CBI), necesitatea aprobării căreia este condiționată de constituirea IP CBI prin restructurarea (separarea) Agenției Servicii Publice, preluând așa domenii de activitate ca crearea și ținerea cadastrului bunurilor imobile, altor SI și registre, executarea lucrărilor cadastrale și celor de evaluare a bunurilor, administrarea băncii centrale de date a cadastrului etc.

 

Conform proiectului, metodologia va stabili structura şi modul de calculare a tarifelor; componenţa şi modul de determinare a costurilor şi cheltuielilor incluse în calcul; modul de stabilire a defalcărilor pentru crearea Fondului de garanţie în scopul asigurării reparaţiei unui eventual prejudiciu cauzat titularilor de drepturi asupra bunurilor imobile de subdiviziunile IP CBI; modul de aprobare şi ajustare a tarifelor pentru serviciile prestate.

 

În condițiile aprobării Metodologiei în redacția propusă pentru consultări, prevederile acesteia se vor aplica la calcularea tarifelor pentru serviciile ce ţin de competenţa exclusivă a IP CBI și anume: 

1. Înregistrarea bunurilor imobile și a dreptului asupra lor;

2. Recepția lucrărilor cadastrale;

3. Actualizarea bazei de date grafice în baza schemei de amplasare a bunului imobil în scopul înregistrării primare provizorii;

4. Evaluarea și reevaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării;

5. Evaluarea bunurilor imobile confiscate, naționalizate sau scoase în orice alt mod din posesia persoanelor supuse represiunilor politice;

6. Furnizarea informației din cadastrul bunurilor imobile;

7. Consultarea documentelor din dosarul unui bun imobil;

8. Crearea și ținerea Registrului de stat al UAT și al adreselor;

9. Acordarea accesului prevăzut de legislație la resursele informaționale ale cadastrului bunurilor imobile;

10. Alte servicii ce țin de competența exclusivă a IP CBI.

 

Proiectul prevede că structura costurilor şi cheltuielilor incluse în calculul tarifelor se va determina în conformitate cu prevederile Standardelor Naționale de Contabilitate și se vor stabili în Politicile contabile ale IP CBI și cuprinde urmează să includă următoarele costuri: cu personalul directe; materiale directe; indirecte de producţie; cheltuieli de distribuire și administrative; alte cheltuieli operaţionale.

 

De menționat că proiectul hotărârii Guvernului, prin care va fi aprobată Metodologia, conține și Nomenclatorul serviciilor ce țin de competența exclusivă a IP CBI și cuantumul tarifelor la acestea. Astfel, ținând cont că tarifele curente aplicate de către IP CBI sunt depășite, deoarece au fost calculate în baza datelor efective ale anului 2019, se preconizează majorarea acestora. De exemplu, tariful pentru înregistrarea primară selectivă, în termen de 10 zile, a bunului imobil și a dreptului de proprietate în cazul unui teren poate constitui 340 lei (actualmente – 240 lei), al unui teren cu/sau construcție cu destinație nelocativă, bloc locativ – 600 lei (500 lei), evaluarea apartamente din localitățile rurale – 170 lei (120 lei la moment). Serviciile se vor presta și în regim de urgență, cu aplicarea coeficienților de majorare.

 

Cel mai costisitor serviciu ce se va presta de IP CBI va ține de elaborarea Raportului privind analiza pieţei imobiliare, la tarif de 109,27 mii lei.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

161 views

The date of publishing:

21 January /2025 07:49

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

ajustarea tarifelor | consultari publice | Bunuri imobile

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon