
News
Modificările la Regulamentul privind inventarierea propuse pentru consultări publice
Ministerul Finanțelor a înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor la Regulamentul privind inventarierea (Regulament), aprobat prin OMF nr. 60/2012, scopul căruia este simplificarea procedurilor utilizate în procesul efectuării inventarierii; excluderea barierelor în utilizarea mijloacelor electronice în procesul inventarierii; simplificarea prezentării, în nota explicativă la situațiile financiare, a informațiilor privind rezultatele inventarierii; ajustarea termenilor și noțiunilor utilizate în Regulament conform SNC.
Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția autorilor, noțiunea de „inventariere” va fi expusă în redacție nouă și va stabili că inventarierea este un procedeu de control şi autentificare documentară a existenței activelor, capitalului propriu şi datoriilor, în expresie cantitativ-valorică sau în expresie valorică, după caz, care aparțin şi/sau se află în gestiunea temporară a entității.
Regulamentul se propune a fi completat cu noțiunea „inventariere ciclică” prin care se va subînțelege procedeul de control periodic și selectiv cu autentificare documentară a existenței activelor, capitalului propriu şi datoriilor supuse inventarierii, în expresie cantitativ-valorică sau în expresie valorică, după caz, care aparțin şi/sau se află în gestiunea temporară a entității.
Totodată, se prevede completarea actului normativ cu un punct nou (pct.81) care va stabili că eentitatea poate efectua inventarierea ciclică pentru a asigura monitorizarea permanentă a activelor și datoriilor, cu respectarea prevederilor Regulamentului. Inventarierea ciclică se va putea desfășura lunar, trimestrial, semestrial sau cu altă periodicitate stabilită de conducătorul entității, în funcție de natura activelor și riscurile asociate, valoarea, gradul de amortizare sau volatilitatea acestora.
Inventarierii ciclice se vor putea supune:
- bunuri cu rotație rapidă, inclusiv stocuri și produse finite;
- active esențiale pentru continuitatea activității entității;
- bunuri supuse riscurilor de deteriorare, amortizare accentuată, furt etc.;
- alte active și datorii, conform deciziei conducătorului entității.
Constatarea, perfectarea, evaluarea și înregistrarea rezultatelor inventarierii ciclice se va efectua conform prevederilor Regulamentului.
Proiectul prevede și modificări ce țin de forma completării listelor de inventariere. Astfel, se propune ca acestea să poată fi întocmite pe suport de hârtie sau în formă electronică. Totodată, Regulamentul va stabili că inventarierea elementelor de activ şi datorii va putea fi efectuată întocmind documente electronice, semnate cu semnătură electronică precum și completate utilizând metode digitale (soft-uri, cititoare de coduri de bare, tablete, aplicații mobile etc.). Elementele de activ și datorii vor putea fi inventariate, inclusiv la distanță, utilizând metode tehnice și electronice (sisteme video etc.).
Regulamentul, la pct.23, poate fi completat cu prevederea care va stabili că formularele listelor de inventariere se aplică cu titlu de recomandare și pot fi adaptate la cerințele fiecărei entități prin includerea/excluderea unor elemente, ținând cont de specificul și necesitățile informaționale ale entității cu menținerea elementelor obligatorii: denumirea entității/subdiviziunii, documentului, elementelor contabile supuse inventarierii; informații care permit identificarea elementelor supuse inventarierii; elementele contabile constatate efectiv și înregistrate în contabilitate; diferențele constatate; numele, prenumele persoanelor responsabile; data întocmirii documentului.
Se mai propune ca actul normativ să fie completat cu prevederea conform căreia entitățile, cu excepția autorităților/instituțiilor bugetare, în nota explicativă la situațiile financiare vor prezenta natura, motivele și valorile diferențelor semnificative constatate la inventariere și modul de reflectare în contabilitate a rezultatelor inventarierii.
Propunerile pe marginea proiectului vor fi acceptate până la data de 4 aprilie 2025.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
217 views
The date of publishing:
24 March /2025 13:06
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
consultari publice | inventariere
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.