Prețurile de transfer

Modificările propuse cadrului secundar privind prețurile de transfer

La data de 29 noiembrie 2024, Ministerul Finanțelor a lansat spre consultare publică proiectul Ordinului Ministrului Finanțelor cu privire la modificarea Ordinului MF nr. 9 din 2024 privind aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer.

 

Modificările propuse au drept scop alinierea cadrului secundar privind prețurile de transfer la modificările aduse Codului Fiscal.

 

Principalele modificări propuse:

Se propune abrogarea prevederii prin care contribuabilii care au tranzacții cu persoane afiliate, a căror valoare totală pe parcursul unei perioade fiscale nu depășește suma de 1.000.000 de lei nu vor fi supuși verificării respectării principiului lungimii brațului de către Serviciul Fiscal de Stat.

 

Formularul informației privind prețurile de transfer va suferi modificări după cum urmează:

  • Anexa 2 „Informația privind prețurile de transfer” a fost completată cu tabelul nr. 3 care se referă la raportarea tranzacțiilor controlate care fac obiectul unui acord de prețuri în avans.
  • În coloanele 9 și 10 din tabelul 2 aferentă Anexei B la Informația privind prețurile de transfer se vor reflecta veniturile și cheltuielile recunoscute conform evidenței contabile în loc de procurările / vânzările de bunuri, lucrări și/sau servicii conform versiunii inițiate a acestui ordin.
  • Nu se va reflecta informațiile cu privire la codul operațiunii și valoarea tranzacției împrumutului sau altor tranzacții financiare și anume: soldul inițial, intrări, ieșiri și sold final în tabelul 3 aferent Anexei B.
  • Informația a fost completată cu o anexă nouă (C) care se referă la raportarea aplicării acordului de preț în avans.

 

Informațiile privind prețurile de transfer vor fi prezentate Serviciului Fiscal de Stat semnate electronic de către persoanele cu funcții de răspundere.

 

Se propune completarea ordinului cu Regulamentul privind acordul de preț în avans. Acesta descrie procedura de depunere a cererii, modalitatea de examinare, definitivare, modificare, raportare, încetare și verificare a acordului de preț în avans. De asemenea, acesta conține detalii cu privire la procedura de aplicare a taxei de emitere / modificare a acordului de preț în avans.

 

Pe scurt, regulamentul propus stabilește:

  1. Subiecții și confidențialitatea informațiilor recepționate de Serviciul Fiscal de Stat  Acordul de prețuri în avans poate fi solicitat doar de către contribuabilii rezidenți și/sau reprezentanța permanentă/sucursala înregistrată în Republica Moldova și care desfășoară tranzacții controlate cu persoane afiliate. Toate informațiile furnizate de către Serviciul Fiscal de Stat în timpul procedurii de examinare și emitere a acordului de preț în avans sunt confidențiale și nu pot fi dezvăluite fără consimțământul contribuabilului.
  2. Depunerea cererii: până la depunerea cererii pentru admiterea acordului de preț în avans, contribuabilul poate solicita în scris Serviciului Fiscal de Stat o discuție preliminară. Cererea trebuie să includă detalii despre contribuabil, tranzacțiile vizate și metoda de stabilire a prețurilor de transfer, precum și alte informații indicate în regulament.
  3. Procedura de examinare și emitere a acordului de preț în avans:  Termenii de soluționare a cererii de emitere a unui acord de prețuri în avans, este de:
  • 6 luni de la data admiterii spre examinare a cererii în cazul acordurilor de preț în avans unilaterale;
  • 12 luni de la data admiterii spre examinare a cererii în cazul acordurilor de preț în avans bilaterle;
  • 18 luni de la data admiterii spre examinare a cererii în cazul acordurilor de preț în avans multilateral.
  1. Modificarea și revocarea / anularea acordului de preț în avans: acordul poate fi modificat la cererea contribuabilului sau la inițiativa Serviciului Fiscal de Stat în cazul schimbării anumitor circumstanțe. Revocarea sau anularea acordului poate fi inițiată în cazul prezentării de informații neautentice sau nerespectării prevederilor acordului, revocarea având efecte retroactive asupra prevederilor acordului, iar anularea produce efecte juridice pentru părți de la data anulării acestuia.
  2. Verificarea și raportarea aplicării acordului de preț în avans: Serviciul Fiscal de Stat poate iniția un control fiscal tematic, cu scopul de verificare a respectării acordului de preț în avans. Contribuabilul, de asemenea trebuie să prezinte un raport privind aplicarea acordului de preț în avans până la data de 25 martie a anului următor de raportare.

 

Data limită pentru prezentarea de propuneri și sugestii pe marginea acestui ordin este 12 decembrie 2024.

 

Concluzie

Modificările propuse cadrului secundar aferent prețurilor de transfer privind prețurile de transfer vizează racordarea cadrului secundar privind prețurile de transfer la modificările aduse Codului Fiscal prin prisma politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024/ 2025.

 

Totodată, acestea au drept scop crearea unui cadrul transparent și clar pentru contribuabili în vederea asigurării conformării respectării principiului lungimii brațului în raport cu persoanele afiliate.

 

Așadar, sugerăm mediului de afaceri să examineze modificările propuse și să prezinte soluții pentru îmbunătățire, astfel încât implementarea ordinului să fie cât mai clară și simplă.

 

 

Anna Gîscă – Manager, Servicii fiscale, PwC Moldova

Cristi Țurcanu – Consultant fiscal, Servicii fiscale, PwC Moldova

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | PwC Moldova

238 views

The date of publishing:

09 December /2024 12:49

Catalogul tematic

Prețuri de transfer | Noutăți

Tags:

consultari publice | preturi de transfer

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon