News
Modul de compensare a cheltuielilor unităților în învățământul dual poate fi revizuit
Regulamentul privind modul de compensare a cheltuielilor unităților în învățământul dual (Regulament), aprobat prin HG nr. 97/2023, urmează a fi revizuit în scopul aducerii actului normativ în concordanță cu prevederile Legii nr.110/2022 și atragerii mediului economic în procesul de formare profesională.
Proiectul modificărilor la Regulament, analizat în cadrul ședinței secretarilor generali de stat, prevede majorarea cuantumului eligibil pentru compensarea cheltuielilor unităților economice pentru remunerația de formare profesională a elevilor din învățământului dual până la cuantumul salariului minim pe ţară și excluderea cheltuielilor unităților economice pentru organizarea locurilor de instruire, cheltuielilor necesare pentru desfășurarea procesului de organizare a învățământului dual, precum și a eventualelor cheltuieli suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional-tehnic în care se instruiește elevul.
Totodată, se propune revizuirea perioadei de depunere a dosarului pentru compensații din data de 20 iulie până în data de 10 septembrie precum și majorării termenului de examinare a pachetului de documente de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului (ODA) de la 30 zile la 45 de zile.
În condițiile aprobării proiectului în redacția Ministerului Educației și Cercetării, Regulamentul va stabili că unităților li se va compensa 50% din valoarea cheltuielilor menționate la pct. 13 al Regulamentului (remunerația de formare profesională, salariul de bază lunar brut al maistrului-instructor, cheltuielile pentru instruirea psihopedagogică etc.).
În cazul în care volumul cheltuielilor unităților economice care vor depune solicitări pentru compensare va depăși limitele alocațiilor aprobate prin legea bugetului de stat pe anul respectiv de gestiune, unităților li se va compensa cuantumul alocației per elev instruit prin învățământ dual, absolvent al anului de studii, înmulțit cu numărul de elevi instruiți.
Se propune ca cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie în vederea realizării prevederilor1 art. 11 din Legea nr. 110/2022 să se compensează anual de către ODA în cuantum de 600 lei (actualmente – 400 lei) per elev absolvent al anului de studii pentru care unitățile au obținut compensare, direct la contul utilizat de către aceasta.
Conform datelor oficiale, în anul de studii 2024-2025 circa 2400 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 40 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 170 de unități economice. Pe parcursul anului trecut din cele 10 mil. lei aprobate în legea bugetului de stat pentru compensarea cheltuielilor unităților în învățământul dual au fost alocate circa 5,37 mil. lei pentru 43 de unități economice.
-----------------
1 Legea nr. 110/2022 cu privire la învățământul dual
Articolul 11. Atribuțiile Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în domeniul învățământului dual
(1) Activitatea de suport și monitorizare a învățământului dual este realizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
(2) Atribuțiile Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în domeniul învățământului dual sunt următoarele:
a) avizează curriculumul la meserie/profesie, specialitate în învățământul dual;
b) instituie o comisie de verificare a conformității unității pentru participarea la procesul de formare profesională prin învățământ dual;
c) întocmește și gestionează Registrul unităților în învățământul dual și îl publică pe pagina sa web oficială;
d) deleagă reprezentanți în calitate de membri ai comisiilor de evaluare și calificare în învățământul dual;
e) acordă suport și asistență unităților interesate sau implicate în realizarea programelor de formare profesională prin învățământ dual;
f) acordă suport și asistență în procesul de încheiere, aplicare sau încetare a contractelor de formare profesională în învățământul dual, la solicitarea elevului sau a unității;
g) acordă suport și asistență unităților în procesul de înființare a consorțiilor.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
E-mail *
78 views
The date of publishing:
15 January /2025 07:55
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
compensare | invatamint dual
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.