News

Moldova HiTech Park - parc industrial cu activități de cercetare, atragerea investițiilor private și transfer tehnologic

În Republica Moldova urmează a fi creat un parc de tehnologii avansate „Moldova HiTech Park” -conceput ca un hub multidisciplinar, cu statut de parc industrial, ce va integra activități de cercetare-dezvoltare, incubare de start-upuri, atragerea investițiilor private, transfer tehnologic, educație universitară și formare continuă. Parcul va reprezenta un proiect de importanţă națională și se intenționează a fi creat pe o perioadă de 30 de ani.

 

Un proiect de lege care prevede înființarea și regimul special de funcționare a parcului a fost aprobat de Parlament în prima lectură.

 

După cum se menționează în document, parcul va reprezenta o colaborare între mediul academic, sectorul privat și administrația publică și va funcționa atât ca zonă economică, cât și în calitate de ecosistem integrat de inovare.

 

Parcul urmează va fi amplasat în aria orașului Stăuceni, pe o suprafață de circa 50 de hectare, pe terenuri aflate în proprietate publică și va fi organizat ca un microoraș cu multiple funcționalități – clădiri cu birouri, laboratoare, spații de cercetare, campusuri universitare, zone rezidențiale, centre de conferințe, infrastructură de testare și prototipare. Se preconizează că parcul va oferi peste 21 de mii de locuri de muncă în domenii tehnologice și va atrage investiții estimate la peste 200 de milioane de euro.

 

Pentru a asigura condiții optime pentru crearea, dezvoltarea şi funcționarea Parcului, Guvernul, prin intermediul autorităților publice centrale de specialitate, precum şi autoritățile publice locale care dețin calitatea de fondator al întreprinderii administratoare, vor contribui, în limitele competenţelor şi mijloacelor disponibile, la proiectarea și construcția căilor de acces şi a rețelelor de transport public necesare conectării Parcului la infrastructura rutieră, feroviară şi de transport urban sau interurban, la asigurarea racordării la rețelele de utilități publice (energie electrică, gaze naturale, apă, canalizare, reţele de comunicaţii electronice), inclusiv prin cofinanțarea lucrărilor de extindere sau modernizare a infrastructurii edilitare aferente, dar și la acordarea, în condițiile legislației fiscale şi bugetare în vigoare, de facilități privind scutirea sau reducerea taxelor şi impozitelor locale aferente bunurilor şi serviciilor utilizate în scopul amenajării şi funcţionării Parcului. Totodată, aceștia vor oferi suport la accesare fondurilor externe şi a altor instrumente financiare destinate dezvoltării infrastructurii industriale, transferului tehnologic şi inovării.

 

Potrivit documentului, proiectul va fi realizat etapizat, cu o perioadă de dezvoltare inițială de circa cinci ani. Pentru finanțarea costurilor inițiale de creare a infrastructurii și operaționalizare a entității de administrare a parcului vor fi accesate resurse financiare prevăzute în Planul de Creștere Economică pentru Republica Moldova, elaborat în colaborare cu Uniunea Europeană și care prevede, pentru perioada 2024-2027, alocarea până la 200 de mil.  de euro pentru dezvoltarea zonelor industriale și de inovare.

 

Proiectul de lege urmează a fi examinat în lectura a doua.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

169 views

The date of publishing:

30 June /2025 07:56

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

atragerea investitiilor | parc industrial

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon