SFS monitor
Precizările Serviciului Fiscal de Stat referitor la aplicarea adaosului comercial
2 Carne de pasăre (poziția tarifară 0207);
3. Pești congelați (poziția tarifară 0303);
4. Zahăr din sfeclă (poziția tarifară 1701);
5. Paste (nefierte, neumplute și nici altfel preparate) (poziția tarifară 1902);
6. Ouă proaspete (de găini din specia Gallus domesticus) (poziția tarifară 0407);
7. Cartofi în stare proaspătă (poziția tarifară 0701);
8. Ceapă în stare proaspătă (poziția tarifară 0703);
9. Varză albă în stare proaspătă (poziția tarifară 0704);
10. Morcovi și sfeclă roșie în stare proaspătă (poziția tarifară 0706).
De asemenea, conform pct. 2 din Dispoziția CSERM nr. 02/2022, comerciantului i se interzice impunerea/solicitarea furnizorului oricăror plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retrobonus), atât la etapa negocierii, valabilității sau încetării contractului, precum și cele argumentate prin reușita vânzărilor (volumul, cantitatea, lipsa retururilor sau lichidării), pentru:
1.listarea (plasarea pe raft sau pe o porțiune a acestuia, includerea în oferta cumpărătorului atât în magazinele fizice cât și vânzărilor on-line);
3. pentru publicitatea făcută de către cumpărător;
4. pentru serviciile de marketing prestate;
5. pentru personalul care se ocupă de amenajarea spațiilor de vânzare utilizate;
6. pentru returnarea sau lichidarea (distrugerea) produselor, în conformitate cu prevederile alineatelor 9) – 11) ale art. 211 din Legea nr. 231/2010.
Comerciant în sensul punctului menționat supra, este considerat orice persoană fizică (cu excepția consumatorului final), persoană juridică sau grup, uniuni/asociații a acestora, care cumpără produse agricole și alimentare.
Modul de aplicare a adaosului comercial limitat pentru produsele social importante este stabilit de Regulamentul de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.774 din 20.06.2016.
Produsele se comercializează pe teritoriul Republicii Moldova la prețuri libere de vânzare, cu excepția produselor social importante, prevăzute în anexa la prezentul Regulament, față de care se aplică măsurile reglementării de stat a prețurilor. De menționat că prevederile Regulamentului dat se răsfrâng asupra tuturor subiecților lanțului de distribuție a produselor social importante, în cazul în care nu sunt prevăzute reglementări speciale.
Pentru produsele social importante, potrivit pct. 4 din Regulament, se stabilește următorul mod de formare a prețurilor de comercializare pe piața internă:
2. produsele social importante, atât din import, cât și autohtone, care au fost supuse procesării în unitățile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 40% cumulativ de la prețul de achiziție/prețul de livrare.
Totodată, pct. 6 din Regulament statuează că, în toate cazurile de comercializare a produselor cu aplicarea adaosului comercial limitat, indiferent de numărul de unități comerciale, mărimea adaosului comercial cumulativ nu trebuie să depășească nivelul-limită stabilit de la prețul de achiziție/prețul de livrare.
Punctul 7 din Regulament prevede că, la comercializarea produselor social importante persoanele juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător sunt obligate să indice în documentele primare cu regim special (facturi/facturi fiscale) prețul de achiziție/prețul de livrare și mărimea adaosului comercial cumulativ aplicat.
Potrivit art. 73 alin. (3) din Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative, actul normative produce efecte doar cât este în vigoare și, de regulă, nu poate fi retroactive sau ultraactiv.
2. Comercianții persoane juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, la efectuarea livrărilor de mărfuri menționate, procurate începând cu 01.03.2022, vor aplica adaos comercial asigurând respectarea limitei cumulative a adaosului comercial limitat, stabilite la p.4 din Regulament, raportate la prețul de achiziție/prețul de livrare indicat în factura fiscală aferentă mărfurilor procurate.
În cazul eliberării facturii fiscale urmează a se asigura reflectarea în coloana 10.9 a facturii fiscale eliberate cumpărătorului, a prețului de procurare a mărfurilor în cauză, care va constitui bază de aplicare a adaosului comercial limitat cumulativ în limitele stabilite.
via | sfs.md
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
1547 views
The date of publishing:
07 March /2022 09:24
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Tags:
produse social importante | situație excepțională | produse alimentare | adaos comercial
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.