News

Nerespectarea normelor privind efectuarea decontărilor în numerar. Sancțiunile ce vor putea fi aplicate

Proiectul legii privind efectuarea decontărilor în numerar elaborat de către Ministerul Finanțelor în scopul instituirii unui cadru normativ care va reglementa normele de efectuare a tranzacțiilor în numerar, inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat din 14 august curent, prevede sancțiuni ce vor putea fi aplicate în cazul nerespectării prevederilor legale în domeniu.

 

Se propune ca prevederile proiectului să fie aplicate în raport cu persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare; instituțiile, cu excepția instituțiilor bugetare; reprezentanțele permanente şi filialele entităților nerezidente; ONG și reprezentanțele entităților nerezidente; persoanele fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător; persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției/sănătății; persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport (în continuare - persoane).

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, persoanelor specificate supra, cu excepția persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport, care vor efectua plăţi în numerar în sumă ce depăşeşte plafonul stabilit de prevederile legii elaborate, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va aplica amendă în mărime de la 7% până la 15% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite.

 

Pentru nerestituirea, restituirea cu întârziere a numerarului în casieria entității care l-a eliberat, SFS va putea aplica persoanei care a eliberat numerarul amendă în mărime de la 0,1% până la 0,3% pentru fiecare zi de întârziere, dar nu mai mult de 35% din suma nerestituită/restituită cu întârziere, pentru fiecare caz separat.

 

Totodată, în cazul persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției/sănătății, care vor încasa plăţi în numerar în sumă ce depăşeşte plafonul stabilit, SFS va aplica amendă în mărime de la 7% până la 15% din suma încasată în numerar cu depășirea limitei stabilite.

 

Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport, pentru efectuarea achitării în numerar în sumă ce depăşeşte cumulativ plafonul stabilit de prevederile legii, SFS va aplica amendă în mărime de la 7% până la 15% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite.

 

Persoanelor, cu excepția celor ce cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport, care nu vor respectă prevederile aferente depunerea numerarului în conturile bancare/conturi de plăți și efectuării decontărilor în numerar nelimitat, SFS, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, va aplica amendă în mărime de la 500 până la 5000 lei.

 

Proiectul prevede că controlul respectării prevederilor noii legi să fie efectuat de către SFS. Termenul de prescripție pentru verificarea corectitudinii respectării prevederilor va fi de cel mult 4 ani de la data efectuării-încasării plății în numerar. Se propune ca persoanele sancționate să beneficieze de o reducere de 50% din suma amenzii dacă, în termen de 3 zile lucrătoare din momentul aducerii la cunoștință a deciziei asupra cazului de încălcare fiscală, achită 50% din suma amenzii stabilită conform deciziei SFS.

 

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi (la expirarea a 3 luni de la data publicării în „MO”), va fi abrogat art.293 (Încălcarea regulilor de efectuare a plăților în numerar) din Codul contravențional.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1535 views

The date of publishing:

16 August /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

decontari de numerar

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon