News

Noi măsuri privind restricționarea și monitorizarea activității persoanelor juridice deținute sau controlate de către subiecții restricțiilor

Decizia privind alinierea Republicii Moldova la măsurile restrictive internaționale, instituite prin acte ale Uniunii Europene se vor adopta de către Ministerul Afacerilor Externe după consultarea prim-ministrului și a autorităților și instituțiilor publice competente sau, în caz de necesitate, după examinarea subiectului în cadrul ședinței Consiliului interinstituțional de supervizare.

 

Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 27 iunie curent, a aprobat în prima lectură proiectul modificărilor la Legea nr.25/2016 privind aplicarea masurilor restrictive internaționale,  care prevede instituirea noilor măsuri privind restricționarea și monitorizarea activității persoanelor juridice deținute sau controlate de către subiecții restricțiilor și, totodată, introducerea unui mecanism mai sever de control în privința acestor companii în comparație cu persoanele fizice/juridice asociate ai subiecților restricțiilor, respectând astfel voința legiuitorului.

 

Completările propuse la art. 28 din Legea nr. 25/2016 prevăd că în cazul persoanelor juridice controlate, Serviciul Fiscal de Stat va emite, imediat, dar nu mai târziu de 48 ore lucrătoare de la recepționarea listei prevăzute1 la art.28 alin. (4), decizia cu privire la aplicarea interdicțiilor asupra următoarelor și tranzacții și/sau acțiuni:

a) achitarea dividendelor;

b) acordarea, restituirea, achitarea împrumuturilor;

c) acordarea creditelor și altor produse creditare (leasing financiar sau operațional, factoring, garanțiile bancare) de către instituțiile financiare bancare și nebancare;

d) prin derogare de la prevederile Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, efectuarea operațiunilor de încasare și eliberare a numerarului, cu excepția încasării numerarului de la persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, în cazul comercializării cu amănuntul, în sumă ce nu depășește 1000 de lei pentru o plată;

e) înstrăinarea de bunuri imobile/mobile, corporale/incorporale care sunt înregistrate în registrele de publicitate;

f) alte interdicții asupra tranzacțiilor și/sau acțiunilor.

 

Proiectul mai prevede că subiecții menționați supra, vor fi obligați să utilizeze echipamente de casă și de control conectate la SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, iar la efectuarea livrării pe teritoriul ţării, să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrarea în cauză factura fiscală electronică, eliberată în modul stabilit de SFS.

 

Se propune ca în cazul altor activități și tranzacții ale persoanelor juridice controlate de un subiect al restricțiilor conform listei elaborate de Serviciul de Informații și Securitate, în măsura în care acestea vor reprezenta alte tipuri de activități/tranzacții decât cele specificate mai sus, să se aplice prevederile2 art. 6 alin. (6)-(9) din Legea nr. 25/2016.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția autorilor, Agenția Servicii Publice, Depozitarul Central Unic, Comisia Națională a Pieței Financiare și alte persoane juridice învestite cu drept de înregistrare/dispunere a bunurilor și drepturilor, se vor abține de la executarea oricăror activități care ar facilita transferul și/sau convertirea acestora pentru persoanele juridice vizate în lista prevăzută3 la art.28 alin.(3) din Legea nr. 25/2016.

 

Conform proiectului, noile reglementări vor intra în vigoare concomitent cu publicarea în Monitorul oficial.

 

 

1Legea nr. 25/2016 privind aplicarea masurilor restrictive internaționale

 

Articolul 28. Obligația de identificare și raportare a fondurilor și a resurselor economice blocate

 

(3) Serviciul de Informații și Securitate elaborează și aprobă lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau sunt beneficiari efectivi ai acestuia. În procesul de elaborare a listei, Serviciul de Informații și Securitate poate solicita furnizarea informațiilor de la alte organe/autorități/instituții abilitate în sensul prezentei legi, inclusiv comunicarea datelor deținute în privința subiecților restricțiilor de către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. La elaborarea și aprobarea listei menționate, prevederile art.6 alin.(2)–(31) și alin.(5) se aplică în modul corespunzător.

(4) Lista menționată la alin.(3) se comunică Serviciului Fiscal de Stat în vederea adoptării deciziei de blocare a fondurilor sau a resurselor economice în corespundere cu prevederile art. 29.

 

2Articolul 6. Persoanele asociate subiectului restricțiilor

 

(6) În cazul identificării unor probe, informații documentate cu privire la faptul că printr-o activitate sau tranzacție se urmărește eludarea măsurilor restrictive internaționale, Agenția Servicii Publice, precum și alte autorități publice care depistează aceasta în exercițiul atribuțiilor legale raportează, în termen de 24 de ore din momentul identificării acestora, Serviciului Fiscal de Stat. Entitățile raportoare stabilite la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în același termen de 24 de ore, informează Serviciul Fiscal de Stat despre activitățile sau tranzacțiile în privința cărora există suspiciuni că urmăresc eludarea măsurilor restrictive internaționale. Agenția Servicii Publice și entitățile raportoare indicate la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului se abțin de la executarea activităților și a tranzacțiilor până la recepționarea deciziei emise de către Serviciul Fiscal de Stat în conformitate cu prevederile alin. (8) din prezentul articol.

(7) Mecanismul și modelul de raportare a informațiilor prevăzute la alin. (6) sunt stabilite prin ordin al directorului Serviciului Fiscal de Stat.

(8) Serviciul Fiscal de Stat poate solicita de la Serviciul de Informații și Securitate și de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor furnizarea informațiilor suplimentare despre datele deținute în privința subiecților restricțiilor pe marginea activității sau tranzacției raportate și efectuează în paralel verificările necesare în termen de 30 de zile de la data raportării. Activitatea sau tranzacția raportată se sistează pe un termen de până la 30 de zile prin decizie a Serviciului Fiscal de Stat, care are dreptul să aplice și să ridice măsuri asigurătorii asupra bunurilor, inclusiv asupra mijloacelor bănești. Termenul pentru care se sistează activitatea sau tranzacția poate fi prelungit de către Serviciul Fiscal de Stat cel mult de trei ori, pentru intervale identice de 30 de zile. Abținerea entităților raportoare conform alin.(6) de la executarea activităților și tranzacțiilor încetează doar ca urmare a revocării de către Serviciul Fiscal de Stat a deciziei de sistare, în condițiile alin. (9).

(9) În termenul în care activitatea sau tranzacția a fost sistată conform alin. (8), Serviciul Fiscal de Stat întreprinde măsuri pentru a identifica dacă beneficiarul efectiv al activității sau al tranzacției este un subiect al restricțiilor. În cazul confirmării, Serviciul Fiscal de Stat dispune blocarea conform art. 29, iar în cazul în care acest fapt nu se confirmă, Serviciul dispune revocarea deciziei de sistare.

 

3Legea nr. 25/2016 privind aplicarea masurilor restrictive internaționale

 

Articolul 28. Obligația de identificare și raportare a fondurilor și a resurselor economice blocate

 

(3) Serviciul de Informații și Securitate elaborează și aprobă lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau sunt beneficiari efectivi ai acestuia. În procesul de elaborare a listei, Serviciul de Informații și Securitate poate solicita furnizarea informațiilor de la alte organe/autorități/instituții abilitate în sensul prezentei legi, inclusiv comunicarea datelor deținute în privința subiecților restricțiilor de către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. La elaborarea și aprobarea listei menționate, prevederile art.6 alin.(2)–(31) și alin.(5) se aplică în modul corespunzător.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

164 views

The date of publishing:

02 July /2025 07:51

Catalogul tematic

Administrare fiscală | Dividende | Persoană juridică

Tags:

administrarea fiscala | Dividende | persoana juridică | masuri restrictive

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon