News
Normele privind lucrările de construcții vor fi revizuite
Autorizarea executării construcțiilor în localități se va face doar în baza documentației de urbanism. Totodată, sunt prevăzute excepții pentru localitățile rurale cu o populație ce nu depășește 3000 locuitori, unde, eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare se va elibera conform unui regulament aprobat de Guvern.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a elaborat proiectul Codului al urbanismului și construcțiilor, care este propus pentru consultări publice până la 28 iulie curent.
După cum se menționează în nota proiectului, ca urmare a dinamicii evoluției activității în domeniul construcțiilor în țara noastră, în ultima perioadă au fost constatate disfuncționalități majore în ceea ce privește aplicarea reglementărilor legale de diferite nivele în domeniul construcțiilor. Totodată, lipsa planurilor urbanistice generale, precum și a reglementărilor privind exploatarea construcțiilor și intervențiile în timp la acestea, generează creșterea numărului de construcții neautorizate.
Astfel, planul regional de amenajare a teritoriului, aprobat de Consiliul Național de Planificare a Teritoriului, se adoptă prin hotărâre de Guvern și constituie baza pentru elaborarea planurilor urbanistice generale a localităților și a regulamentelor locale aferente.
Un capitol din cod reglementează modalitatea de compensare a prejudiciului cauzat. Operatorii economici − persoane fizice sau juridice vinovate de executarea cu abateri de la prevederile proiectului de execuţie şi reglementările tehnice în vigoare a lucrărilor de construcţii, modificare, transformare, modernizare, consolidare, extindere şi reparaţii capitale a construcţiilor existente vor fi obligați să remedieze, pe propria cheltuială, defectele calitative apărute din vina lor, atât în perioada de execuţie, cât şi în termenul de garanție post-recepție. Gradul de răspundere şi mărimea compensării prejudiciului cauzat se stabilesc în fiecare caz separat pe cale judiciară.
În același timp, Codul prevede o serie de obligații pentru producătorii şi distribuitorii de material/produse, care vor fi obligați să:
- solicite organismele elaboratoare de evaluări tehnice abilitate elaborarea documentelor de evaluare şi evaluării tehnice pentru produsele noi;
- să furnizeze grupelor specializate care elaborează documente de evaluare şi evaluări tehnice toate datele şi informaţiile necesare privind produsele respective;
- să suporte cheltuielile generate de elaborarea documentelor de evaluare şi evaluărilor tehnice, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Importatorul sau distribuitorul se consideră drept producător în sensul prezentului Cod şi îi revin obligaţiile aferente unui producător, atunci când introduce pe piaţă un produs sub nume propriu sau sub propria marcă sau atunci când modifică un produs pentru construcţii deja introdus pe piaţă, într-un mod în care conformitatea cu declaraţia de performanţă ar putea fi afectată.
Totodată, proiectul mai prevede că arhitecții din cadrul autorităților publice locale precum și inspectorii din cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică se vor atesta în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a Codului urbanismului și construcțiilor.
De asemenea, personalul Agenției pentru Supraveghere Tehnică care efectuează inspecţii la operatorii economici sau care consultă şi utilizează documente sau informaţii de la aceştia vor avea obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor tehnice, a performanţelor, soluţiilor tehnice şi metodelor tehnologice de care au luat cunoştinţă în timpul exercitării activităţii sale.
Odată cu aprobarea Codului, se propune abrogarea Legea nr. 835-XIII din 17 mai 1996 privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului, Legea nr. 721-XIII din 2 februarie 1996 privind calitatea în construcţii, dar și Legea Nr. 163 din 09-07-2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
The account successfully was created. To confirm the registration, type the confirmation link wich was sent to your e-mail indicated in registration form, valid for up to 30 days.
Adress to us a question
You want to obtain an answer or you will can to suggest as an article necessary for your work process? Sign in on the page, send your question or suggest and obtain the answer from the experts in the shortest time, at your e-mail or published in the compartment „Questions and answers”.
E-mail *
Submit the services by phone
Include correct the dates who are requested and in short time you will be contacted by an operator
First name *
Last name *
E-mail *
Phone *
Feedback
To monitor the status of sent Feedback, initial we recommend to you to do sign in on the page. So, the answer at PP „Monitorul Fiscal FISC.md” at feedback will be save and will be displayed in your personal profile. If the feedback is sent an you aren't authentificated on the page, the message will be sent tot your e-mail.
E-mail *
Dear user
For further improvements, please write a feedback about the quality and availability of the services provided from the site and user interface.
912 views
The date of publishing:
04 July /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
construcții
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.