News

Obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare a pieței de capital pentru anii 2025-2030

Sporirea accesului la finanțare prin consolidarea capacităților companiilor de a crea oferte de finanțare de pe piața de capital; lărgirea bazinului de investitori pentru creșterea cererii și lichidității pieței; sporirea accesului IMM la piața de capital; modernizarea infrastructurii și fortificarea capacităților ecosistemului acesteia; armonizarea cadrului legal și de reglementare cu Acquis-ul comunitar, - sunt obiectivele Strategiei naționale de dezvoltare a pieței de capital din RM pentru perioada 2025-2030, proiectul căreia a fost analizat în cadrul ședinței secretarilor generali de stat din 3 februarie curent.

 

Conform proiectului, într-o perspectivă lungă de timp, piața de capital din Moldova va deveni atractivă pentru agenții economici autohtoni, autoritățile publice locale și Guvernul RM, care vor beneficia de finanțarea proiectelor pe termen lung, iar investitorii vor găsi oportunități largi de a investi resursele acumulate. Se așteaptă că piața de capital va funcționa, ca parte integrantă din piețele regionale și în UE, cu un acces mai larg al investitorilor și al emitenților autohtoni pe piețele internaționale, devenind o piața eficientă, sustenabilă și competitivă.

 

De asemenea, se prognozează că finanțarea prin instrumentele pieței de capital va spori rolul acesteia în sistemul financiar al țării, astfel creând condiții pentru o creștere economică robustă și inclusivă. În decursul perioadei de implementare a Strategiei, până în 2030, piața de capital va oferi agenților economici, Guvernului și cetățenilor o gamă largă de instrumente financiare de bază, cu condiții de tranzacționare la nivelul standardelor din UE.

 

În opinia autorilor, realizarea obiectivelor trasate va asigura ca RM să dispună de o piață în care vor activa fonduri de pensii private și fonduri de investiții, cu o infrastructură la nivelul standardelor internaționale, și participanți profesioniști capabili să ofere servicii de calitate înaltă și în cele mai bune interese ale clienților.

 

Se așteaptă că piața obligațiunilor corporative va deveni o alternativă viabilă creditării bancare și va fi lansată prima emisiune publică de acțiuni. Totodată, piața de capital va deveni mai accesibilă pentru IMM și startup-uri, cu opțiuni clare pentru finanțarea prin obligațiunile verzi.

 

Ca rezultat al implementării obiectivelor stabilite în Strategie, piața va avea un nivel crescut de lichiditate, care va permite formarea de preț echitabil pe instrumentele principale și va oferi un acces facil prin canale digitale pentru investitorii autohtoni și nerezidenți.

 

Astfel, este pusă sarcina ca platforma de tranzacționare să asigure funcționalități sporite de monitorizare și analiză a tranzacțiilor și să dispună de capabilități robuste de securitate cibernetică. De asemenea, aceasta va permite companiilor și participanților profesioniști o interoperabilitate pentru asigurarea cerințelor de transparență și supraveghere la costuri minime.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

45 views

The date of publishing:

05 February /2025 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

Молдова | стратегия | фондовый рынок

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon