Panorama
Încasările din TVA îngroapă bugetul din România: minus 8% în iulie faţă de iulie trecut deşi consumul creşte solid
Situaţia încasărilor din TVA în România
s-a înrăutăţit inexplicabil în luna iulie.
Dacă pe primele şase luni din an încasările din TVA au scăzut cu 4%, an la an, în iulie faţă de iulie 2016 ele sunt mai mici cu 8%. Gaura pe tot anul poate ajunge la 6 mld. lei.
Dacă trendul continuă şi vom avea o scădere pe semestrul doi
de 8%, atunci vor lipsi din buget 6 mld. lei, faţă de programarea de 54 mld. lei. Astfel, Finanţele şi-au propus să strângă din TVA 54 mld. lei, dar, dacă această tendinţă din iulie se va menţine, vor strânge, în realitate, doar 48 mld. lei. În 2016, încasările din TVA au fost de 52 mld. lei. De aici vine, cel mai probabil, nervozitatea din cadrul partidului de guvernământ care se vede complet descoperit şi încearcă,
prin reinventări de taxe, să acopere golurile.
În situaţia în care consumul creşte încă solid – plus 8% în prima parte din an - încasările din TVA ar trebui să urmeze acelaşi trend, dar nu se întâmplă acest lucru.
„Nu-mi vine să cred că cifrele nu se po¬tri¬vesc. Nu cred că evaziunea fiscală s-a ac¬cen¬tuat, mai degrabă ar putea fi vorba despre o sc㬬dere a cifrei de afaceri. Pe un¬deva este o păcăleală“, comentează econo¬mistul Dragoş Cabat.
INS va publica peste două săptămâni situaţia consumului la şapte luni. În S1 însă, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a crescut cu 8%, iar în comerţul engros cu 6%, dar creşterea nu se vede în încasările bugetului. Nu există niciun semn că s-ar fi întâmplat ceva dramatic în iulie, fapt care să conducă la o diminuare drastică a consumului şi, implicit, a veniturilor din TVA. De ce scad atunci veniturile din TVA?
Reducerea TV cu un punct, de la 1 ianuarie, a redus, tehnic, veniturile statului cu 5% (cât înseamnă scăderea de taxă, în total). Creşterea consumului cu 8% ar fi trebuit să se vadă în încasări şi, pe total, veniturile din TVA să crească cu 3%. Totuşi, în primele şapte luni din an, pe TVA avem o scădere de 4,6% (minus 1,4 mld. lei), iar în iulie, faţă de iulie 2016, scăderea este de 8%.
Veniturile din TVA, în bugetul general consolidat, au fost anul trecut de 51,6 mld. de lei. Programarea bugetară pentru acest an era ca veniturile din TVA să ajungă la 54 mld. lei. Pe evoluţia actuală a încasărilor din TVA, veniturile din această sursă nu vor depăşi 48 de mld. lei. Un minus de 6 mld. lei, aşadar, care va fi decontat fie la tăieri de cheltuieli (foarte probabil din investiţii), fie în deficitul bugetar programat să fie, prin legea bugetului, la 2,96% din PIB (cash).
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu au fost disponibili pentru explicaţii. În urmă cu o lună şi jumătate, şeful Fiscului Bogdan Stan a fost demis tocmai din cauza încasărilor slabe la buget. Bugetul general consolidat are, în primele şapte luni din an, venituri în plus de 11,6 mld. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (un plus de 9%). Problema este că bugetul este construit pe o creştere de venituri de 14%. Dacă această creştere nu se realizează, ori deficitul de 2,96% stabilit în legea bugetului este depăşit, ori sunt tăiate cheltuieli de undeva.
Primul lucru ce poate fi observat este că Finanţele taie, deocamdată, din investiţii . În vreme ce cheltuielile de personal au crescut cu 20%, la şapte luni, an/an, cheltuielile de capital (cheltuielile de investiţii din buget) au scăzut cu 17% (un minus de un miliard de lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut). Scăderea este severă pe ansamblul investiţiilor statului (din buget, fonduri UE şi împrumuturi) – minus 52% (4,4 mld. lei).
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat pe primele şapte luni s-a încheiat cu un deficit de 5,1 mld. lei , echivalent a 0,63% din PIB. Este un deficit foarte mic, având în vedere că programarea bugetară era ca la şase luni deficitul să fie de 12 mld. lei – 1,5% din PIB. Este o execuţie dezechilibrată care arată nesiguranţă în executarea bugetului.
Potrivit execuţiei la şapte luni,s-au înregistrat creşteri faţă de anul trecut la încasările din contribuţiile sociale, ca urmare a majorărilor salariale (plus 16,4%), din impozitul pe salarii şi venit (plus 10,8%) şi din venituri din capital (plus 15,2%). Încasările din accize au fost cu 5,8% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 11,4 % faţă de primele şapte luni ale anului trecut. Cheltuielile de personal au crescut cu 20,3%, an/an. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 3,5%, an/an.
via | www.zf.ro
1319 views
The date of publishing:
28 August /2017 13:32
Catalogul tematic
Noutăți
Tags:
România | buget | venituri | cheltuieli | TVA
0 comments
Only users registered and autorized they have the right to post comments.