News

Particularitățile gestionării finanțelor de către instituțiile publice vor fi reglementate

Ministerul Finanțelor a înaintat pentru consultări publice proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (ce vizează îmbunătățirea managementului finanțelor publice) prin care se propune completarea Legii nr.181/2014 finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale cu noi prevederi ce vor reglementa particularitățile gestionării finanțelor de către instituțiile publice.

 

În afirmația autorului, aplicarea noilor reglementări va alinia modul de elaborare, aprobare, executare și raportare a bugetului instituției publice finanțată de la bugetul de stat/local la principiile, regulile și responsabilitățile bugetare stabilite prin Legea nr.181/2014. Concomitent, se propun unele particularități în organizarea managementului financiar bugetar la instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii ce vor contribui la îmbunătățirea transparenței procedurilor de pregătire, executare și raportare a bugetului, precum și consolidarea finanțelor sectorului administrației publice.

 

Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă pentru consultări publice, art. 741 din Legea nr. 181/2014 va stabili că gestionarea finanțelor de către instituția publică cu statut de instituție bugetară va elabora, executa, ține evidența contabilă și raporta bugetul instituției în conformitate cu principiile, regulile şi procedurile prevăzute de legea menționată.

 

Totodată, art. 742 va prevedea expres că instituția publică finanțată integral din venituri proprii urmează să dispună de conturi deschise în Contul Unic Trezorerial al MF, iar în unele cazuri prevăzute de statut, atunci când este necesară executarea unor obligații contractuale, pentru desfășurarea unor activități, necesare prestării serviciilor publice sau conform tratatelor internaționale, va putea dispune de conturi bancare deschise la prestatorii de plată din RM cu autorizația Ministerului Finanțelor.

 

Entitățile menționate vor ține evidența contabilă conform Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017 și standardelor de contabilitate; vor prezenta MF rapoarte periodice în termenele și modul stabilit de către acesta. Se propune ca în cazul depășirii veniturilor asupra cheltuielilor înregistrate la data încheierii anului de gestiune conform situațiilor financiare, instituția publică finanțată integral din venituri proprii, să transfere sumele date la buget, până la data de 31 martie a anului următor.

 

În noile circumstanțe, activitatea instituției publice finanțate integral din venituri proprii va fi supusă auditului extern și intern, în cazul în care instituția are instituită în structura organizatorică subdiviziune de audit intern, precum și verificării din partea organelor de control în conformitate cu legislația.

 

De menționat, că prevederile art.741 din Legea nr.181/2014 referitor la executarea, evidența contabilă și raportarea bugetului instituției publice se propune a fi puse în aplicare la 1 ianuarie 2026, iar cele ce țin de elaborarea bugetului instituției publice- începând cu procesul bugetar pentru anul 2026.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

258 views

The date of publishing:

28 January /2025 08:05

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Tags:

evidenţa contabilă | management | finante publice

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon