News

Planul de conturi contabile în sistemul bugetar: modificările și completările, publicate

Contabilitatea operațiunilor de procurare a bunurilor și serviciilor în valută străină de către autoritățile/instituțiile bugetare, inclusiv instituțiile serviciului diplomatic, va fi reglementată în Planul de conturi contabile în sistemul bugetar.

 

În Monitorul oficial din 30 noiembrie a fost publicat Ordinul ministrului finanțelor nr. 100 din 27 octombrie 2023 (OMF nr.100/2023) cu privire la modificarea şi completarea Planului de conturi contabile în sistemul bugetar şi a Normelor metodologice privind evidenţa contabilă şi raportarea financiară în sistemul bugetar, aprobat prin OMF nr. 216/2015

 

Astfel, OMF nr. 100/2023 prevede completarea Planului de conturi cu un pct. 3.3.13. Contabilitatea operațiunilor de procurare a bunurilor și serviciilor în valută străină de către autoritățile/instituțiile bugetare, inclusiv instituțiile serviciului diplomatic. Astfel, înregistrările contabile pentru procurarea bunurilor/serviciilor (inclusiv TVA) se va efectua la valoarea din documentele primare (factura fiscală), prin debitul subcontului corespunzător de active nefinanciare sau subcontului corespunzător de cheltuieli în corespondență cu creditul subcontului 519220 „Datorii faţă de furnizori din afara sistemului bugetar”.

 

Achitarea datoriei pentru bunurile/serviciile procurate, conform completărilor intrate în vigoare la data publicării în MO, se vor contabiliza prin debitul subcontului 519220 „Datorii faţă de furnizori din afara sistemului bugetar” în corespondență cu creditul subcontului 432200 „Conturi curente în afara sistemului trezorerial în valută străină”.

 

În cazul în care, potrivit convențiilor interstatale, instituțiile serviciului diplomatic beneficiază de restituirea sumei TVA la bunurile/serviciile procurate pe teritoriul țării de reședință, calcularea sumei TVA spre restituire se va contabiliza prin debitul subcontului 419800 „Alte creanțe” în corespondență cu creditul subcontului 142391 „Alte mijloace băneşti intrate legal în posesia autorităţilor/ instituţiilor bugetare.

 

Completările stabilesc că încasarea sumei TVA calculate spre restituire urmează a fi inregistrează în debitul subcontului 432200 „Conturi curente în afara sistemului trezorerial în valută străină” în corespondență cu creditul subcontului 419800 „Alte creanțe”.

 

Instituțiile serviciului diplomatic vor încasa sumele TVA restituite pe contul instituției ca venituri colectate (Cod eco 142391 „Alte mijloace băneşti intrate legal în posesia autorităţilor/instituţiilor bugetare”) și, în conformitate cu prevederile art. 42-43 din Legea nr.181/2014, le vor utiliza alături de veniturile generale şi sursele de finanţare, pe măsura încasării lor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate în bugetele acestora, fără a fi condiţionate pentru anumite cheltuieli.

 

De menționat, că din 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare prevederile ce țin de contabilizarea diferenței de curs valutar apărute între data procurării și data achitării bunurilor/serviciilor în valută. Astfel, diferenţele de curs valutar favorabile ce vor apărea la data achitării datoriilor se vor recunoaște ca venituri, iar cele nefavorabile - ca și cheltuieli.

 

Conform completărilor, diferența de curs valutar favorabilă va fi înregistrată prin debitul subcontului 519220 „Datorii faţă de furnizori din afara sistemului bugetar” în corespondență cu creditul subcontului 149700 „Venituri din diferențe de curs valutar”. Diferența de curs valutar nefavorabilă se va înregistra prin debitul subcontului 289700 „Cheltuieli din diferențe de curs valutar” în corespondență cu creditul subcontului 519220 „Datorii faţă de furnizori din afara sistemului bugetar”.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

981 views

The date of publishing:

30 November /2023 08:00

Data replasarii

30 November /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Tags:

conturi contabile

0 comments

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon